Vína ze supermarketu do 100 Kč

Na četná přání našeho okolí jsme se rozhodly blíže podívat na nabídku vín místních obchodů – a začaly jsme v kategorii do 100 korun. Jednalo se o regulérní cenu, vína v akci jsme do výběru nezahrnuly. Taktéž jsme předem vyloučily vína krabicová, litrovky či tajuplně znějící potomky vín typu Svíce, Kahan, Tajemství apod. Nabídka nebyla velmi obsáhlá a poněkud překvapivě dominovala zahraniční produkce. Ochutnaly jsme 7 vzorků – 5 bílých a 2 červené. Vzorky jsme pořídily v prodejnách Albert a Billa.

Jelikož se nám na poslední chvíli roznemohla Pavlína, přizvaly jsme kamarádku Radku, která vnesla do testu pohled běžného spotřebitele. Kormě toho přinesla vynikající kachní rillettes, abychom se měly po odvedené práci čím posilnit 🙂

Soave DOC 2016 – vyrobeno v Itálii v Cantina di Monteforte, lahvováno v Rakousku, 11.5% obj.alk., 69,90 Kč,  Albert

Víno lehké a svěží, s tóny po jabkách a citrusech. Nepříliš výrazné, ale velmi dobře pitelné. Neurazí na firemním večírku a příjemné bude i v létě do střiku. Nenáročný a nevtíravý společník pro setkání s kamarádkou i ke knížce na zahradu.

Víno Podivín Vinum Verum Ryzlink vlašský – ročník neuveden, Česko, 12%. obj.alk., jakostní víno odrůdové suché, 89,90 Kč,  Billa

Ve vůni velmi lehké, plástvově medové, na chuti poměrně nevýrazné. Vínu poněkud chybí svěžest a překvapil nás krátký závěr.

Next Kangoroo Chardonnay – ročník neuveden, Austrálie,  12.5% obj.alk.,  92,90 Kč, Billa

Krásná jiskrná barva, vůně umírněnější, s lehkým nádechem mučenky a karamboly, stopou minerality a lehkou travnatostí. V chuti překvapí svěžestí a intenzitou s tóny zralého exotického ovoce. Vyšší, ale příjemná kyselinka. Líbivé, přístupné, velmi dobře pitelné.

Consigna Chardonnay 2016 Felix Solis – Španělsko, 13% obj.alk., 69,90 Kč,  Albert

Vůně zastřeně květinová s tóny letních jablek a broskví, v chuti tropické ovoce. Víno je plné, olejnaté, s nižší kyselinkou a čistým koncem.

Brise de France Sauvignon Blanc 2016 – Francie, 12% obj.alk., 89,90 Kč,  Billa

Ve vůni svěží s doteky jablek a citrusů, stejně tak v chuti. Má příjemnou kyselinku, ale jinak nám na Sauvignon přišlo netypicky jemné až neutrální.

Merlot Canti 2016 – Itálie, 11.5% obj.alk., 99,00 Kč, Albert

Víno syté rubínové barvy s vůní po borůvkách a ostružinách,  obojí najdeme taktéž v chuti. Jemně kořenité se střední kyselinkou a příjemně kulatým tříslem. Pozitivní je nižší obsah alkoholu.

Consigna Cabernet Sauvingon 2015 Felix Solis – Španělsko, 13% obj.alk., 69,90 Kč Billa

Vůně po borůvkách s lehkým tónem eukalyptu, v chuti aroma černého a červeného ovoce a pepře. Má výraznější tříslo, které v kombinaci s kachním rillettes ustupuje a dává vyniknout ovocnosti. Doporučily bychom proto spíše k jídlu.

Celkově nás nejvíce zaujal italský Merlot a australské Chardonnay, nejlepší poměr kvality a ceny bychom daly italskému Soave. Více jsme čekaly od jediného tuzemského zástupce – ryzlinku vlašského z Podivína.

Příště se podíváme na vína v rozmezí 100-200 korun;  pokud byste chtěli testovat spolu s námi, dejte nám vědět 😉

-luc-

2 komentáře u „Vína ze supermarketu do 100 Kč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *