Kdo je to „supertaster“

Máte ve svém okolí někoho kdo nemá rád brokolici nebo grepy a dostává husí kůži z toho, že by měl pozřít cokoli s kapustou? Nebo jste dokonce jedním z nich? Pak je možné , že patříte ke skupině tzv. „supertasterů“ – jedinců se zvýšenou vnímavostí k chutím.

Schopnost vnímat jednotlivé chutě a jejich intenzitu je dána geneticky – určuje ji množství papilek s chuťovými pohárky – především na špičce jazyka. U supertasterů jich zde v kolečku o průměru 6 mm najdeme více než 30; naopak méně než 15 jich pak mají lidé, kterých chuťové vnímání je poněkud omezené – tzv. „non-tasteři“. V běžné populaci se rodí supertasterem přibližně každý čtvrtý člověk, stejně tak non-tasterem. Mezi ženami je více supertasterů než mezi muži; Asiaté, Latinoameričané a Afričané jsou superatestery častěji než Kavkazané.

Na svět si přinášíme okolo 10 000 chuťových pohárků, které se obnovují každé dva týdny.  S přibývajícím věkem se jejich množství postupně sníží na polovinu; škodí jim také kouření.

Jak poznáte, do které skupiny patříte? Můžete si nechat poslat některý z testů nabízených na internetu a nebo se pokusit si papilky spočítat; ať už sami nebo nejlépe společně s kamarády v rámci nějaké ochutnávky – návody jak na to najdete na webu.

 

Supertasteři bývají v jídle vybíraví už od dětství, nemají rádi tučná ani ostrá jídla. Mají tendenci se vyhýbat určitým druhům zeleniny (zpravidla košťálovinám), nepotěšíte je čokoládou ani kávou a nejspíš si s nimi nedáte panáka nebo hořké pivo. Neholdují sladkému, ale často více solí. Bývají štíhlejší a mají nižší BMI. Neoslovují je těžká a plná vína typu Cabernet Sauvignon nebo Syrah; naopak rádi sáhnou po vínech s nižší kyselinkou a tříslem.

Non-tasteři preferují těžká a výrazná jídla, pálivost pokrmů volí i v asijských bistrech na horní hranici. Mají redukované vnímání hořkosti, někteří z nich dokonce tuto chuť vůbec necítí. Logicky si proto nejvíc užijí ta vína, která supertasteři nevyhledávají.

Nejrozšířenější skupina „normálních“tasterů představuje zlatý průměr. Jsou všemu otevření a rádi zkoušejí nové chutě. Vnímají hořkost a dobře ji snášejí a pravděpodobně mají rádi i zemitá a kořenitá vína.

Ať už jste se typově našli v jakékoli kategorii, není potřeba zoufat ani zběsile třídit vinotéku 🙂

Není důležité, zda nám chutná stejné víno jako ostatním (což je například u mě poměrně výjimečná situace), ale zda si jej umíme užít. Víno vnímáme velmi podstatně čichem ještě předtím než jej ochutnáme . V ústech se pak můžeme blíže zaměřit na texturu vína a rozvinutí  jeho chuti v čase, a to i po polknutí doušku. A dojem z vína umocní v neposlední řadě i společnost a příležitost, při které jej pijeme.

Tak na zdraví!                                                                                                                                                    -luc-

Použité zdroje: scientificamerican.com/article/super-tasting-science-find-out-if-youre-a-supertaster; winefolly.com/tutorial/find-youre-wine-supertaster; Science of supertasters BBC

Obrázky:  nahoře – archív autorky; v textu – 4.bp.blogspot.com     

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *