aneb Jak si užít víno
Jak na to? Budeme potřebovat víno, dobrou náladu, degustační společnost a můžeme se do toho pustit.
Jako první hodnotíme víno zrakem, poté čichem, následně jeho chuť. Nakonec získáme celkový dojem o kvalitě vína. Každým pozorováním, přivoněním, ochutnáním jídla a nápoje si rozšiřujeme svoji chuťovou a čichovou paměť. Aby byla degustace pohodová, snažme se již od začátku minimalizovat rušivé vlivy okolí, zejména vůně, pachy a hluk.
Krok č. 1
Sklenku naplníme zhruba do jedné třetiny vínem. Pozvedneme ji a zhodnotíme víno pohledem proti světlu. Víno by mělo být čiré a bez sedlin. Dále sklenku mírně nakloníme. V místech, kde se víno dotýká okrajů sklenky, si povšimneme barvevného odstínu. Barvu nejlépe zhodnotíme například nad bílým papírem. Co nám o barvě získané inforamce napoví? Pokud je barva výrazně světlá až vodová u krajů sklenky, můžeme odhadovat, že víno bude lehké a méně výrazné. V případě, že je barva vína u bílých vín oranžová až hnědá a u červených vín cihlová, usoudíme, že se jedná o víno starší nebo zoxidované a možná je již za zenitem. U šumivých vín pozorujeme navíc perlení.
Krok č. 2
Nyní lehce zakroužíme sklenkou, tím z vína uvolníme aromatické látky a zároveň si povšimneme viskozity stékajících „slz“ po vnitřních stranách sklenky. Sklenkou zakroužíme jednoduše tak, že postavenou sklenkou kroužíme po stole. „Freestyle“ kroužení s pozvednutou sklenkou je až pro pokročilé 🙂
Poté přičichneme několikrát k vínu. Ve výborném víně můžeme rozpoznat spoustu příjemných vůní. Vůně dělíme do několika základních kategorií – ovocné, květinové, bylinkové, rostlinné a dřevité. Důležité je, aby nám víno vonělo příjemně a lákalo k napití.
Krok č. 3
Začneme ochutnávat. První doušek vína ihned nepolkneme, ale poválíme v ústech doslova po všech koutech. Vnímáme příjemné tóny, dochuť a délku trvání našeho chuťového vjemu po polknutí. Stejně jako v předchozím kroku, zde také vnímáme základní kategorie aromat, a to ovocné, květinové, bylinkové, rostlinné a dřevité.
A které víno je tedy nejlepší? Nejlepší je to víno, které nám chutná a dali jsme mu jednoznačné ano.
Pokud vás degustace začala bavit, můžete se vrhnout do poznávání odrůd a vinařských regionů u nás nebo po světě.
-dag-