Kdy je čas na „pozdní sběr“

Před časem se mě jedna známá u skleničky zeptala, co si má vlastně představit pod pojmem „pozdní sběr“.

Označení pozdní sběr pochází z tzv. germánského systému klasifikace vín, ve kterém je směrodatným kritériem cukernatost hroznů. Je vyjádřením obsahu cukru v bobulích (hroznové šťávě) a je rozhodující pro určení data sklizně podle plánovaného budoucího zatřídění vína.

Na základě cukernatosti (ve stupních normalizovaného moštoměru °NM, přičemž 1°NM odpovídá 1 kilogramu cukru v hektolitru moštu) se pak vína dále dělí na:

  • Stolní: 11°
  • Zemské: 14°
  • Jakostní: 15°
  • S přívlastkem – kabinetní: 19°
  • S přívlastkem – pozdní sběr: 21°
  • S přívlastkem – výběr z hroznů: 24°
  • S přívlastkem – výběr z bobulí: 27°
  • S přívlastkem – výběr z cibéb: 32°

 

V našem konkrétním případě to tedy znamená, že víno označené jako pozdní sběr bylo vyrobeno z hroznů obsahujících v den sklizně minimálně 21 kilogramů cukru v hektolitru hroznové šťávy (neboli 210g cukru v jednom litru).

Čím vyšší místo v klasifikačním žebříčku danému vínu náleží, tím „líbivější“ chuť se dá předpokládat. Vyšší zbytkový cukr v kombinaci s tradičně přítomnou kyselinkou propůjčuje vínu plnější aroma a kulatost v chuti. Pokud tedy na otázku obsluhy jaké víno si dáte, odpovídáte „něco spíš sladšího“, s pozdním sběrem nebo výběrem z hroznů nesáhnete vedle.

-luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *