Jdeme na ochutnávku

Určitě už jste někdy byly pozvány na nějakou ochutnávku nebo se na ni samy chystáte. Já osobně vítám každou příležitost rozšířit si obzory a poznat nejnovější produkci vinařství, která mě zajímají (a vysvětluji si to spořádaně nutností neustálého vzdělávání se v oboru). Často se mě kamarádi ptají, co vlastně od takové degustace čekat a jak si ji nejlépe užít. Zde tedy pár mých tipů, které by vám v tom mohly pomoct.

2017-03-13 00.28.04

Zdroj: archiv redakce

Před degustací…

  • Než se pro nějakou akci rozhodneme, pokusíme se najít si o vinařství nějaké informace na webu – zda vyrábí styl vín, který máme rády, jakou má tradici a zkušenosti, případně nač se specializuje. Na ochutnávce už pak budeme mít lepší představu co očekávat a co by nás třeba zajímalo podrobněji
  • Nepoužíváme výrazný (nejlépe žádný) parfém, ať nám voní sebepříjemněji, večeru by měla dominovat vůně vína a nikoli ta naše, ostatní účastníci to velmi ocení. Vyhýbejme se i krémům na ruce, většinou jsou „voňavé“ a mohou zanechávat na sklenicích mastné stopy. Dále doporučuji nenalíčené rty – otisk rtěnky na sklenici nejenže nevypadá nijak přitažlivě, ale její složení a textura zkreslí chuťový vjem z vína. Totéž platí pro balzám nebo lesk na rty
  • Je dobré se předem najíst – degustační sousta na ochutnávkách bývají opravdu malá a slouží především jako doplněk (nikoli večeře), tak aby nám během ochutnávání vína nekručelo v břiše
  • Zjistětíme si, jak se dostaneme na místo konání a pak zpět (auto na nás bude čekat doma nebo v práci)
  • Zopakujeme si článek Dáši „Začínáme degustovat“ jak objevit ve víně co nejvíce 🙂

Na místě činu…

  • Nechodíme na poslední chvíli, jednak budeme mít větší výběr místa kam se posadit a také si v klidu vychutnáme welcome drink (nebo také tzv. „zavíňovací“ vzorek) a příjemně se přeladíme se na atmosféru místa
  • Na stole obvykle najdeme seznam vzorků a tužku pro případné poznámky, dále různé typy sklenic, karafu s vodou a také odlivky
  • Jak si vzorky vychutnat senzoricky víme z článku od Dáši, proto jen pár rad z „logistiky“. Vzorky po ochutnání vyléváme do připravených nádob – není to nic neobvyklého ani není potřeba mít jakékoli zábrany. Počet vzorků při degustacích se pohybuje mezi 8-14 a při obvyklé degustační porci 50ml bychom si brzy vyrobily nemilou „opičku“. Rostoucí hladina alkoholu by zbytečně otupila naše senzorické vnímání následujících vín i pozornost k výkladu vinaře… Vína, která nás nejvíce oslovila, si budeme moci po skončení degustační části vychutnat v klidu na skleničku
  • Sklenice mezi jednotlivými vzorky není potřeba vymývat vodou, ledaže bychom k tomu byli vinařem přímo vyzváni. Pokud se vína od sebe charakterově hodně liší, jsou většinou servírovaná v jiných sklenicích. Sklu prospívá „zavíněnost“ která umožňuje lepší rozvinutí aromatu, voda naopak tento efekt oslabuje a „ředí“. Pokud si sklenici vodou vypláchneme, dáme ji co nejlépe odkapat
  • Nebojme se během výkladu nebo po něm zeptat na to, co nás zajímá, nikdo učený z nebe nespadl a vinaře potěší, že jej posloucháme
  • Pokud nás vína zaujala, zbývá už jen zjistit si jejich nejbližší lokální zdroj, popřípadě si dohodnout návštěvu přímo ve vinařství

A máme to  – vzorky přechutnány, víno dopito a příjemně strávený večer plný nových poznatků je za námi. Cestou domů určitě neprohloupíme zastávkou v nočním bistru na vývar nebo guláš a pak už jen doopravdy zbývá si po náročném dni odpočinout a těšit se na další akci 🙂

-luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *