Začátečníkův průvodce portským – pokračování

Až si příště budete užívat čokoládový dortík, zkuste k němu třeba portské …

Ruby portské dostalo své jméno podle hluboké rubínové barvy. Chutná ovocně po ostružinách a malinovém džemu. Charakterní ruby pak navíc po sladkém koření (hřebíček, skořice) a kakau. Ruby je vyrobeno ze směsi odrůd, ročníků a vinic a nezrálo déle než tři roky. Tawny má lehčí tělo a nižší barvu než ruby. Tato kategorie však zahrnuje celkem velké množství různých stylů. Tawny teoreticky získá svoji barvu delším vyzráváním v sudu než ruby.  Jeho barva se pak vyvíjí z hluboce rubínové přes cihlově červenou až do hluboce jantarové či tzv. tawny. S barvou tawny se vyvíjí i chuť, která se posouvá od ovocné ke karamelové, sušenému ovoci (rozinky, fíky nebo karamel) a skořici. Toto se ovšem týká především prémiových tawny, ostatní tawny získají svoji barvu použitím méně extraktivních odrůd nebo smícháním s bílým portským. Většina portského (ruby i tawny), se kterým se setkáváme v supermarketech, patří však do kategorie základní a je určena k přímé konzumaci bez nutnosti archivace a dekantace, tato portská se již dále nevyvíjí. Základní tawny jsou z velké většiny stejně stará vína, jako jsou ruby.

d_portske.jpg
Archiv autorky

Kategorie portských vín:

Ruby je základní, jednoduché portské. Reserve Ruby je kategorie pro prémiové portské s větším charakterem a je vyráběno z jednoho nebo více ročníků. Tawny je základní neročníkové portské.

Tawny s deklarací průměrného stáří je portské, které je vyráběno z vína velmi vysoké kvality a je označeno průměrným stářím 10, 20, 30 nebo 40 let. Čím déle stráví tawny v sudu, tím má komplexnější chuť. Colheita znamená sklizeň a označuje ročníkové portské, které vyzrává mnoho let v sudu a v obchodech je celkem raritou.

Late Bottled Vintage (dále LBV) je ročníkové filtrované portské, které vyzrává až 6 let. Vyrábí se běžně každý rok. Lahev je uzavřena částečně korkovou zátkou. Někdy se mylně zaměňuje za kategorii Vintage. Bottle Matured je tradiční styl LBV, které je však lahvováno nefiltrované a v lahvi ještě několik let vyzrává. Je uzavřeno tradiční korkovou zátkou a před servírováním je ho nutno dekantovat. Crusted je modernější typ portského, které je zajímavou cenovou i chuťovou alternativou k ročníkovým portským. Není ročníkové, je nefiltrované a v lahvi se ještě vyvíjí, přesto je určeno spíše ke spotřebě než pro archivaci.

Vintage je nejvyšší a také nejdražší kategorií portského vína. Vyrábí se pouze z nejlepších ročníků a z nejlepších hroznů, je nefiltrované a na chuti velmi komplexní. Ročníkové portské je kombinací různých vinic a odrůd a je určeno k dalšímu dlouholetému vyzrávání v lahvi (20 a více let). Single Quinta Vintage je také ročníkové portské, ale oproti Vintage portskému hrozny pochází jen z jedné vinice (quinta). Některé single quinta portské se produkuje téměř každý rok a jiné pouze ve výjimečných ročnících. Obě tyto kategorie ročníkových portských vín je nutno před servírováním dekantovat. Garrafeira je speciálním typem ročníkového tawny a je zajímavé tím, že musí zrát minimálně dalších 7 let ve skleněných demižonech. Poté se teprve filtruje a lahvuje. Zajímavostí také je, že na etiketě nalezneme tři data, rok sklizně, datum lahvování a datum dekantace.

Mimo červené portské víno se vyrábí také v malém množství bílé a v poslední době i růžové. Obě jsou to méně rozšířené kategorie. Bílé portské je téměř vždy nasládlé, přestože etiketa může uvádět suché nebo extra suché a alkohol má oproti ruby lehce nižší, kolem 16 obj. %. V kombinaci s tonikem je fajn osvěžujícím letním drinkem. Růžové portské je novinka posledních let. V roce 2008 ho začala vyrábět značka Croft.

Jak otevřené portské uchováváme? Po otevření je dobré lahev ruby dlouho neschovávat a vypít ji do pár týdnů. Dříve, než vyprchá jeho ovocnost a svěžest nebo můžete použít zbytek vína na vaření. Oproti tomu tawny vydrží díky svému způsobu vyzrávání otevřeno mnohem déle, prémiové tawny i několik měsíců. Neotevřenou lahev můžeme skladovat i ve vertikální poloze, tzv. na stojáka a nejlépe v temnu a v chladu.

Nenechávejte si portské víno pouze na Vánoce, je skvělým digestivem a dezertním vínem i průběhu celého roku. Ruby se například výborně páruje se sýry s modrou plísní, čokoládou a čokoládovými dezerty a tawny se zase skvěle snoubí se sušeným ovocem, ořechy, tiramisu či tarte tatin.

-dag-

První díl článku Začátečníkův průvodce portským

1 komentář u „Začátečníkův průvodce portským – pokračování

Napsat komentář: Pavlina Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *