Vybíráme víno jako dárek

… a jako dárek koupíme víno! Nadšení nad jednoduchostí nápadu ale většinou vyprchá ve chvíli, kdy stojíme v obchodě a bezradně hledáme v plných regálech odpověď, kterou lahev zvolit…

Pokud známe vinařské preference obdarovaného (třeba suchá bílá vína z Moravy), doporučuji se pohybovat v těchto mantinelech. Překvapit můžete darováváním méně známé odrůdy z dané oblasti nebo typické odrůdy z oblasti sousední. Zajímavým srovnáním může být například víno ze stejné odrůdy ze Slovenska.

Milovníky jemných ovocných tónů potěšíte Rulandským bílým; svěží aroma bílého pepře je typické pro Veltlínské zelené. S plnějšími ovocnými tóny se setkáme u přívlastkového Ryzlinku vlašského a Ryzlinku rýnského. Ze svěžích aromatických vín neuděláme chybu se Sauvignon blanc s jeho charakteristickou vůní černého rybízu, muškátové tóny hledejme v Müller Thurgau a Tramínu červeném. Vyznavači opulentní ovocnosti a aroma si budou libovat u lahve Hibernalu nebo Pálavy.

Domácí červená vína se vyznačují svěžími ovocnými tóny a jemnými tříslovinami. K lehčím typům patří Modrý Portugal s harmonickou chutí a jemnou květinovou vůní; následuje jej svěží Frankovka s tóny třešní, višní a ostružin. V plnějším tmavě granátovém Zweigeltrebe je patrné aroma švestek, ostružin a černých třešní. Poněkud odlišným typem vína je Rulandské modré vyznačující se vůní jahodového a čajového listí, chutí jahod a malin a u vyzrálejších vín i aromatem kůže, čokolády a kouře.

Z nabídky zahraničních vín jistě potěšíte osvědčenými kombinacemi – Veltlínským zeleným z Rakouska, maďarským Furmintem nebo německým Ryzlinkem. Velmi oblíbená jsou plnější bílá vína z Alsaska – Gewürztraminer, Riesling, Pinot Gris a Muscat. Typický svěží a lehce ovocný Pinot Grigio ze severní Itálie připomene prázdniny i zimní lyžování. Mimo Evropu jsou sázkou na jistotu Sauvingon Blanc z Nového Zélandu (ten z oblasti Marlborough je prý nejlepší na světě 🙂 ) nebo Chardonnay z Kalifornie.

U červených odrůd nešlápnete vedle s Frankovkou z Burgenlandu (Rakousko) a německým Spätburgunder (Rulandské modré). Ze zámoří pak můžete vsadit na argentinský Malbec a Cabernet Sauvingon z Chile, Kalifornie nebo Austrálie. V Austrálii a v Chile také najdeme vynikající Merlot.

Patrně jste si všimli, že jsem nezmínila žádná vína z Francie, Itálie nebo Španělska, přestože jsou to vinařské velmoci. Nabídka vín z těchto zemí a škála jejich stylů je tak rozmanitá, že by moje doporučení zabrala několik stránek – neodvažuji se tedy dát tip dárek z těchto zemí, aniž byste znali preference obdarovaného velmi detailně. A i v tomto případě je lepší se obrátit na specializovanou vinotéku, kde vám rádi pomohou.

Dárek máme vybrán, teď už jen kde jej můžeme koupit. Většinu vín seženete ve velkých supermarketech; já ale osobně nejraději víno kupuji ve vinotékách nebo přes internet. A kolik si máte připravit peněz? Dárkem chcete potěšit, a když už jste do jeho výběru investovali svůj čas, nešetřete ani na financích. Určitě bych volila vína v cenové hladině od 200 korun nahoru. Budete přece raději, pokud bude mít obdarovaný spojené víno od vás s příjemným zážitkem, než když bude dávat na večírcích ještě pár let k lepšímu „…to hrozné víno, které dostal kdysi o Vánocích…“

-luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *