Crémant, zajímavé bubliny nejen pro přípitek

Asi před rokem jsem se v jednom ze svých příspěvků věnovaných bublinám krátce zmínila o crémantu. Protože mám crémant ráda a blíží se slavnosti spojené s Vánoci a koncem roku, je to skvělá příležitost, abych mu věnovala větší prostor 😉 . Různorodost odrůd používaných k jeho výrobě v jednotlivých regionech mu dodávají trochu jiné chutě a oproti šampaňskému nabízí skvělý poměr cena / výkon.

Crémant je název pro šumivé víno vyráběné ve Francii stejnou metodou, tzv. tradiční metodou 1 jako šampaňské, avšak mimo region Champagne. Crémant se ve Francii vyrábí v celkem 8 oblastech, obvykle z odrůd  typických pro výrobu tichých vín v daném regionu. Regiony, které crémant vyrábějí, mají každý vlastní pravidla pro produkci vína, ale také několik společných prvků: ruční sběr hroznů, limity pro výlisnost hroznů a zbytkový cukr, vyzrávání minimálně 12 měsíců v lahvi na kvasničních kalech, lahev je pod menším tlakem než šampaňské atd.

Nejčastěji se u nás v obchodech a vinárnách můžeme setkat se zástupci z oblastí Crémant d’Alsace, Crémant de Loire a Crémant de Bourgogne. Crémant d’Alsace je u nás nejrozšířenější. Alsaský crémant je vyráběn z tamních tradičních odrůd, s výjimkou Gewürztramineru a navíc, oproti tichým vínům, je povoleno Chardonnay.

Oblast Loiry je známá výrobou různých druhů šumivých vín – Crémant, Saumur a např. Vouvray. Crémant de Loire pochází z podoblastí Anjou, Saumur a Touraine  Za vyzkoušení určitě stojí crémant od Langlois-Chateau nebo Bouvet-Ladubay, za kterými stojí velké šampaňské domy Bollinger a Taittinger. Bílý crémant bude nejčastěji z odrůd Chardonnay a Chenin Blanc a růžový z Cabernetu Franc nebo Pinotu Noir. Aromatický Sauvignon Blanc se pro výrobu Crémant de Loire nepouživá.

Crémant de Bourgogne může pocházet odkudkoli z Burgundska. Burgundské crémanty ze severní části, jsou lehké a svěží a z jižní části regionu zase zralejší a lehce plnější. V loňském roce schválili v Burgundsku nové kategorie pro crémant – Eminent a Grand Eminent podle délky vyzrávání na kvasničních kalech. Kategorie Eminent musí vyzrávat na kvasničních kalech minimálně 24 měsíců a Grand Eminent minimálně 36 měsíců. Kategorie Bourgogne Mousseux je též z Burgundska, je ovšem vyhrazena pro červená šumivá vína z odrůd Pinotu Noir a Gamay.

Crémant de Limoux se vyrábí na jihu Francie v regionu Languedoc u města Limoux. Oproti ostatním oblastem, kde se crémanty vyrábí, je zde mnohem teplejší klima. Nejlepší crémanty se proto vyrábí z hroznů z výše položených vinic. Pro výrobu crémantu jsou použity odrůdy Chardonnay a Chenin Blanc, dále může být použit Pinot Noir nebo místní odrůda Mauzac, Mauzac je hlavní odrůdou dalšího zajímavého, tradičního šumivého vína z této oblasti, Blanquette de Limoux.

Pro crémant jsou vyhrazeny i další francouzské apelace – Crémant de Bordeaux, Crémant du Jura, Crémant de Savoie a Crémant de Die. Se zástupci crémantů z těchto oblastí se u nás potkáme zřídka. Mimo Francii je pro crémanty vyhrazena apelace i v Lucembursku – Crémant de Luxembourg.

S jakým jídlem můžeme crémant párovat? Crémant se skvěle hodí jako aperitiv a snad ke všem druhům sýrů a uzenin. Také se bude dobře doplňovat s mořskými plody a rybami.

Je vhodné crémant archivovat? Crémanty jsou vyráběny pro brzkou konzumaci, takže ho nijak dlouho neskladujte a raději zkonzumujte 🙂

Na zdraví!

-dag-

Poznámky: Dříve také metoda šampaňská. Ovšem označení “méthode champenoise” je EU zakázáno používat pro šumivá vína vyráběná tradiční metodou mimo oblast Champagne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *