Setkání s vinným snobem

Moje první setkání s vinným snobismem (pokud nepočítám arogantní chování některých someliérů v restauracích, které bylo zejména v 90. letech poměrně rozšířené) je spojeno s knížkou Harryho Eyrese „Jak blufovat o víně“. Shodou okolností jsem před pár lety absolvovala ochutnávku stejného názvu v jedné vinotéce v centru Prahy a dozvěděla se na ní mimo jiné, že je “cool” odplivnout vzorek na 2 metry a žena by při pití vína měla partnerovi submisivně odhalovat zápěstí (nepodařilo se mi přitom napít, buď jsem naprosté dřevo nebo málo submisivní ?). Nakolik získané poznatky odpovídají původnímu záměru autora knihy se mi vypátrat nepodařilo, po přečtení několika stránek jsem ji odložila…

Vinného snoba máte šanci potkat všude – na ochutnávkách, na večírku u přátel nebo třeba u vedlejšího stolu v restauraci. Snobové vědí všechno jaksi “lépe a dříve” a nemohou odolat pokušení se o tuto skutečnost s okolím co nejvýrazněji podělit. Ve své nabubřelosti jsou schopni zahrnout vás hlubokou senzorickou analýzou běžného vína za supermarketu objevujíc v něm netušené chuťové nuance, pronášejí sofistikované řeči k typičnosti ročníku či projevu terroir; hodnotí vhodnost sklenic i teplotu podávaného vína. Nerozpakují se skákat do řeči vinaři představujícímu víno během degustace a jeho výklad prokládají svými dojmy či zážitky z cest. Nezastaví je následné trapné ticho ani rozpaky ve tvářích ostatních, naopak je utvrdí v jejich výjimečnosti.

Jak při “srážce” s někým takovým nejlépe reagovat? V ideálním případě neodporovat, usmívat se a vyklidit pole. Snob nehledá erudovanou diskuzi, potřebuje si především pohladit ego. Pokud nemáte možnost se vzdálit, můžete se pokusit jej alespoň znejistit, aby vás coby potenciální oběť vyloučil.  Jeho slovní průvan v hodnocení vína kvitujte uznalým pokyvováním hlavou a prokládejte slovy, “to je zajímavé…hmmm…to je opravdu překvapivé“. Jakmile získáte jeho pozornost, pokračujte dotazem „vy tam vážně cítíte…” – přičemž použijte jakýkoli výraz z jeho popisu a dejte si záležet abyste jej vyslovili co možná nejpřezíravěji (tady opravdu platí doslova na hrubý pytel hrubá záplata). Pokud by jej to nezastavilo, zpochybněte snobovo smyslové vnímání a přidejte uštěpačně  „vy asi dost kouříte, viďte?“.

Mějte na paměti, že debata se snobem se nedá vyhrát, pouze odvrátit, takže čím dříve přestane mít zájem o vaši pozornost, tím lépe.

Ať už se vaše setkání se snobem vyvíjí jakkoli, zkuste jej brát s odstupem a nenechte si zkazit večer. V budoucnu se při vzpomínkách na jeho moudra určitě ještě rádi zasmějete.

-luc-

Obrázek: tidemannonwines.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *