Odkud odrůda Chardonnay pochází? Chardonnay je nejznámější bílou odrůdou. Pochází z francouzského Burgundska a patří mezi deset nejpěstovanějších odrůd světa. Chardonnay se mimochodem jmenuje i jedna vesnice ve francouzském Burgundsku, která leží na půl cesty mezi městy Chalon-Sur-Saône a Macôn.
Jaký má Chardonnay charakter? Místo kde se pěstuje (klima a půda), způsob pěstování i použitá metoda vinifikace dává Chardonnay specifickou chuť a aroma. Vína z chladnějších regionů mají chuť a vůni po citrusech nebo jablkách. Mírné klima Chardonnay obohatí o chuť a vůni po peckovinách jako nektarinky a meruňky. Hrozny, které vyzrávaly v opravdu teplých krajích pak chutnají i voní po tropickém ovoci např. ananasu nebo mangu. Další chutě získává Chardonnay při vinifikaci podle toho zda zrálo na sudu nebo na kvasničních kalech a nebo zda prošlo jablečno-mléčnou fermentací.
Nejznámější regiony, kde tuto odrůdu můžeme najít? Výhodou této odrůdy je, že se z ní dají vyrábět výborná vína různých stylů v závislosti na klimatických podmínkách. Rozhodně není pravidlem, že prémiová Chardonnay vyzrávají v sudech. Ve Francii jsou tři regiony, kde je Chardonnay dominantní – Chablis, Burgundsko a Champagne. Běžná i prémiová výborná vína se vyrábí v Austrálii i na Novém Zélandu, nezklame vás ani Chile a další tzv. novosvětské regiony. Jak je vidět na mapě, Chardonnay se opravdu pěstuje ve všech vinařských regionech.
Je to víno vhodné k archivaci? Z Chardonnay se vyrábí jak vína velká, tak vína pro běžné pití. A pokud mluvíme o archivaci, zde platí stále tatáž mantra: Čím má víno lepší strukturu, tím je vhodnější k dalšímu zrání v lahvi. Archivovat víno má smysl, pokud má potenciál k dalšímu vývoji a stane se tak ještě lepším.
K jakému jídlu se hodí? Chardonnay je výborným společníkem k jídlům. Díky široké nabídce stylů si můžeme vybrat vhodné Chardonnay ke všem pokrmům. Obzvlášť univerzální jsou šumivá vína. Francouzská Chablis nebo Champagne skvěle doprovodí pokrmy z ryb a mořským plodům. Já dávám přednost vínu, které se s jídlem harmonicky doplňuje. Pro dobré párování je důležitý charakter pokrmu. Pokud máte jídlo mastnější, vyberte Chardonnay z chladnějšího regionu, má vyšší kyselinku, která se tukem krásně ,,prokousá”. Hledáte-li naopak společníka pro pokrm s intenzivní chutí a vůní, vyberte třeba Chardonnay, které zrálo nějaký čas na sudu.
Jaké Chardonnay vybrat? U Chardonnay je důležité nejprve zjistit, jaké vám chutná, tj. z jakého je regionu nebo jaký styl preferujete. Tak hurá do hledání 😀 .
Hledáte alternativu k Chardonnay? Jako alternativa vás může zaujmout italský nebo alsaský Pinot Bianco/Blanc.
Příště si dáme Sauvignon Blanc ?
-dag-
Předchozí díly:
Seznamte se s Cabernetem Sauvignon