Seznamte se – Sauvignon Blanc

Odkud odrůda Sauvignon Blanc pochází? Sauvignon Blanc (dále SB) je bílá aromatická odrůda, která pochází z francouzské oblasti Loira, je potomkem odrůdy Savagnin Blanc, sourozencem Chenin Blanc a rodičem Cabernetu Sauvignon. 😀

Jaký má SB charakter? SB poznáme podle typického aroma. V závislosti na klima regionu, kde vyrůstá, se jeho chuť a aroma vyvíjí od čerstvě posekané trávy a zelených paprik, přes angrešt po bezinkový květ a mučenku. SB je obvykle suché, velmi osvěžující víno s vysokou kyselinkou a nižším až středním tělem. Většinou nevyzrává na sudu.

Nejznámější regiony, kde tuto odrůdu můžeme najít? SB je 11. nejpěstovanější odrůdou na světě.1 Klasické evropské regiony, kde se SB pěstuje jsou Francie a Itálie. V tzv. novosvětských regionech se pěstuje zejména v Chile, na Novém Zélandu, v Jihoafrické Republice a Californii. Výborné francouzské Sauvignony nalezneme ve vinotéce pod názvy Sancerre a Pouilly-Fumé, což jsou jména apelací, ve kterých se v regionu Loira SB pěstuje. Sauvignon též nalezneme v každé lahvi bílého vína z Bordeaux, vždy však v kupáži s dalšími místními odrůdami, nejčastěji se Semillonem. Sauvignony z Nového světa odhalíme mnohem snadněji, neboť jsou lahve odrůdou zřetelně označeny.

Je to vhodné víno k archivaci? SB je víno pro brzkou spotřebu. Vyzráváním v lahvi se vyvine SB do tónů chřestu nebo naloženého hrášku a to umí ocenit pouze někteří konzumenti  🙂 Stále platí: ,,Čím strukturovanější víno máme, tím déle ho můžeme doma uchovávat či archivovat.”

K jakému jídlu se hodí? SB je výborný k pokrmům z tučnějších ryb, kterými se díky vyšší kyselince krásně prokouše. Skvěle doprovodí asijská jídla kořeněná koriandrem a pokrmy s chřestem. Nesmím opomenout ani kozí sýry, ke kterým se obzvlášť hodí SB z oblasti Loiry, již zmiňované Sancerre.

Jaký SB vybrat? Zkuste třeba SB z francouzského regionu Loira (Sancerre nebo Pouilly-Fumé) nebo z Nového Zélandu. Levnější, přesto stále dobré SB můžete pořídit ze severoitalského regionu Friully Venezia – Giulia nebo z Chile.

Hledáte alternativu k Sauvignonu Blanc? Ochutnejte například typickou argentinskou odrůdu Torrontés, na kterou lze čas od času narazit i v supermarketu.

Na zdraví 🙂

-dag-

Poznámka.:  Focus OIV 2017, data z 2015

Předchozí díly:

Seznamte se s Cabernetem Sauvignon

Seznamte se s Merlotem

Seznamte se s Chardonnay

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *