Toto jaro jsem evidentně nasedla na vlnu růžových vín. Po článku a kvízu tu máme do třetice ještě jednou růžovky…
Takže, co je to Claret, Clairet nebo klaret? Aby se v tom ? vyznal.
Claret je starší britské označení vín z Bordeaux. Původ je daleko v historii, když vína z Bordeaux byla ještě velmi světle červená. Nyní claret označuje vína z Bordeaux nebo ve stylu Bordeaux, která jsou tmavě červené barvy. Claret popíjel i James Bond 🙂 .
Aby to nebylo tak jednoduché, existuje apelace Bordeaux Clairet , ve které se vyrábí vína s barvou někde mezi růžovou a červenou. Zatímco Bordeaux Rosé je macerováno maximálně pár hodin a je světle růžové, Bordeaux Clairet se maceruje i několik dnů a má aroma po červených bobulích, sytější barvu a jemné taniny, nejedná se však o víno červené tj. Bordeaux Rouge.
A do třetice – klaret. Klaret je tradiční název pro bílé víno vyrobené z modrých odrůd bez macerace. Dle vyhlášky č. 88/2017 Sb. k zákonu o vinohradnictví a vinařství se jedná o víno vyrobené v České republice ze zdejších modrých hroznů a s chráněným označením původu.
Tak a teď už v tom máme jasno 🙂
Na zdraví!
-dag-
PS: Aby byl výčet úplný, přidám ještě Clairette, samostatnou jihofrancouzskou odrůdu. Z Clairette Blanche se vyrábí zejména bílá tichá vína v regionech Languedoc a Provence, ale i šumivá vína například v regionu jižní Rhona.