Co mají ženy a víno společného?

Začal nám květen a ve vzduchu voní jaro a láska – ideální doba pro piknik v přírodě třeba s růžovým vínem. Právě při jednom takovém sedánku v parku nás zaujalo, že okolo nás posedávaly u vína v naprosté většině ženy, zatímco muži okupovali pivní zahrádku. A když jsme tak nad skleničkou diskutovaly, jak to vlastně s tím vínem máme, napadlo nás pár věcí, které mají ženy i víno společné (muže určitě nediskriminujeme, jen jsem se jejich vztahem k vínu zatím nezabývaly ?).

Co tedy společně platí pro ženy a víno?

Ani jedno nemusí být láska na první pohled,
a přesto umí vyrazit dech i omámit; ve větších dávkách pak dokáže zmást a řádně otupit smysly. Po obou může přijít kocovina a bolehlav (po ženách bývá obojí podstatně delší) … Proto se vyplácí k obojímu přistupovat pozvolna po malých krůčcích, neztratit kontrolu, ale ani netlačit zbytečně na pilu.

Krása nebývá v jednoduchosti,
zdánlivá počáteční nedokonalost se časem může stát předností. Prvoplánově „líbivé“ víno vás možná hned zaujme, nicméně vás brzy přestane bavit právě kvůli své předvídavosti. Obdobné to bývá s krásnou tvářičkou plnou make-upu do chvíle, než promluví nebo se odlíčí (výjimky samozřejmě i zde potvrzují pravidlo). Jak ženám, tak vínu sluší hloubka a strukturovanost, neobvyklé detaily pak přidávají na zajímavosti.

Obojí se v čase vyvíjí,
a pro dosažení plného potenciálu potřebují vhodné podmínky. Pokud jsou jejich potřeby respektovány, dokáží příjemně překvapit, totéž platí i obráceně. Je potřeba k nim přistupovat s citem a umět odhadnout ten pravý okamžik. Jestliže skladujete víno ve slunné a teplé kuchyni, patrně si na něm nepochutnáte. Stejně tak nehledejte pochopení u ženy, které nevěnujete dostatečnou pozornost. A za žádných okolností se nedoporučuje vínem (šumivým) ani ženou „třást“ – nebezpečí výbuchu.

Není to o penězích ani o značkách,
jejich role se ve vztahu k vínu i ženám hodně přeceňuje. Stejně jako můžete dostat za velké peníze věhlasné Bordeaux, které je plné vinařské chemie, nezaručí vám jakékoli bohatství přízeň a harmonii ve vztahu se ženou. Nejdůležitější je vzájemný soulad – ať už se skleničkou vašeho oblíbeného vína, které je momentálně naprosto mimo módní vlnu a dělá z vás jakéhosi vinného outsidera, tak i ve vztahu s blízkým člověkem, se kterým si umíte užít „tady a teď“ bez ohledu na to, co právě děláte a navzdory nepochopení okolí.

Zajímal mě i názor z jiné strany a tak jsem se o tématu zmínila před kamarádem. Překvapivě námi vysledované podobnosti nekomentoval, jen dal velmi spontánně k dobrému jeden rozdíl – víno nemluví. Děkuji za názor, milý Martine a dovolím si uzavřít klasickým „in vino veritas“. Stejně tak má pravdu vždy žena ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *