Vinné svátky léta

Druhá polovina roku je svátky přímo nabitá, a tak se dnes podíváme co nás čeká během léta. Prázdniny jsou po poměrně intenzivním květnu a červnu na vinné svátky skromnější, vyvažují to ale bohatě odrůdami.

Pinot Noir (Rulandské modré) je oslavován dokonce dvakrát – mezinárodně koncem července (letos to bude 26.-29.07.) a jeho národní den v USA připadá na 18.srpna. Patří k mým nejoblíbenějším odrůdám pro svou mnohostrannost – baví mě porovnávat různé styly a ochutnávat vedle sebe třeba vzorky z Francie, Nového Světa a Moravy. První takovouto akci jsem měly s kamarádkami při sledování kultovního filmu Bokovka („Sideways“), který odrůdě pomohl ke slávě mimo Evropu. Zatímco film mi stačil jednou, Pinot Noir se definitivně stal mezi červenými mým favoritem.

Začátek srpna je zasvěcen odrůdě Albariño, která je populární hlavně na Iberském poloostrově. Myšlenka vznikla v galicijském městě Camabados a oslavy připadají na 1.srpna. Albariño (galicijsky, portugalsky pak Alvarinho) znamená v překladu „ten malý bílý od Rýna“; dlouho se totiž předpokládalo, že je příbuzný s ryzlinkem (což se nepotvrdilo). Díky příjemné kyselince se pije především mladé, hodí se skvěle k rybám a mořským plodům. V Portugalsku tvoří základní odrůdu pro Vinho Verde.

Předposlední prázdninový den je ve znamení oslav světové „celebrity“ – Cabernetu Sauvignon. Tato nosná odrůda Bordeaux se dnes pěstuje po celém světě a stejně jako Pinot Noir nabízí širokou škálu stylů jak jednoodrůdová, tak v kupážích. Svátek Cabernetu provází „spor“ o to, zda je vyhrazen jen Cabernetu Sauvignon nebo také o něco méně známému Cabernetu Franc (tomuto některé zdroje určily samostatně až 4. prosinec). Já letos vyřeším šalamounsky, otevřu si výborný Cabernet Cortis z Kutné Hory, aby mu to nepřišlo líto. Když se dva perou, třetí se směje 🙂

Třetí čtvrtek v září patří každoročně odrůdě Grenache. Ve Francii byla pro tuto odrůdu dokonce založena asociace s cílem rozšířit o ní povědomí. Každé 3 roky je plánováno sympozium a Master class věnované právě Grenache. Letos budeme slavit 20. září. Grenache patří mezi nejpěstovanější odrůdy světa a možná jste se s ní již setkali během dovolené ve Francii (Grenache noir), Španělsku (Garnacha) nebo na Sardinii (Cannonau). Víno nemá moc výraznou barvu ani třísloviny, je příjemně ovocné a je často k dostání i v růžové variantě nebo jako klaret. Při nízkých výnosech (například při extrémních klimatických podmínkách) dává odrůda koncentrovaná vína vhodná k archivaci. Je oblíbená do kupáží, jelikož je v chuti měkce kulatá i přes poměrně vysoký obsah alkoholu. Bývá i součástí francouzských sladkých vín Vin Doux Naturel.

Bez ohledu na mezinárodní svátky by ale určitě byla chyba nezmínit ten největší zářijový u nás doma, a sice vinobraní. Ať už jej strávíte na Moravě nebo v Čechách, náležitě si jej užijte. A spolu při něm držme palce, ať se letošní víno povede!

-luc-

Použité zdroje: Winefolly.com; travellingcorkscrew.com.au; thewinecellarinsider.com; cs.wikipedia.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *