Zatímco my jsme v létě odpočívali, na vinicích se dělo to zásadní – zrání hroznů 😀
Naposledy, na začátku června, jsem vám ukázala čerstvě odkvetlý hrozen s nasazenými bobulemi.
Nutno podotknout, že v tomto případě se jednalo o hrozen stolní odrůdy ze zahrádky, nikoli z vinohradu 🙂
Réva během léta projde fází vývoje plodů a jejich zráním. Nejprve se bobule zvětšuje, přes „fázi broku“ a „fázi hrachu“ až do konečné velikosti a potom začne zrát.
Při zrání se mění chemické složení bobule, což v praxi znamená, že se mění její chuť, přibývá cukru, ubývá kyselin a mění se jejich poměr. Zároveň dochází ke změně barvy bobule a postupnému měknutí.
Úkolem vinohradníka je zajistit/pokusit se 😉 , aby byly hrozny sklizeny v ideálním stavu. Tedy nejen, aby byly zdravé, ale podle domluvy s vinařem v nich byl ten správný obsah cukru, kyselin a barviv. Vinohradník proto před sklizní prochází vinohrad, měří cukernatost hroznů, ochutnává a pozoruje 🙂
-pav-
P.S. Na exponovaných místech je třeba sklizeň chránit před špačky a nenechavýma rukama kolemjdoucích 🙂