Ohlédnutí za Autentikfestem Moravia v Boleradicích

Návštěvu svátku autentických vín v Boleradicích jsem měla v plánu od samého počátku jeho konání, ale osud tomu chtěl, že se mi podařilo dostat se až na čtvrtý ročník. Jen pro upřesnění – jedná se o festival vín vyráběných bez chemie a s maximálním respektem přírodě již ve vinici. Nejčastěji se jim říká vína naturální, přírodní nebo autentická.

Vyrazila jsem ještě s dvěma kamarádkami z Prahy brzy ráno, ale kvůli tradiční zácpě na D1 jsme dorazily na místo až před polednem. Festival se konal v areálu sklepů Tihelňa v Boleradicích. Přestože už bylo poměrně plno, bez fronty jsme se dostaly dovnitř a našly si stinný plácek k sezení. A pak už jsme se s vervou vrhly na ochutnávání. Ačkoli jsme byly ve třech a degustační porce si mezi sebe poctivě dělily, nezvládly jsme ani zdaleka všechna vína.

Bylo by nespravedlivé vyzdvihnout jen některé vzorky nebo vinaře; tím spíš, že jsme měly ve většině případů každá jiného favorita. Ale spokojeny jsme byly v každé kategorii jak v domácí, tak zahraniční produkci. Totéž platí pro nabízené občerstvení – vynikající regionální speciality i klasiku za velmi příznivé ceny. Palec nahoru patří organizátorům v neposlední řadě za skvělé zázemí a doprovodný program.

Svým komorním rázem a přátelskou atmosférou je akce vhodná jak pro ostřílené „naturvínomilce“ tak pro naprosté naturální začátečníky. Můžete se zkusit nabídkou „prokoštovat“ nebo si nachutnat pár vzorků a pak v klidu posedět u vybrané lahve. Nudit se nebudou ani vaše ratolesti nebo psí miláčkové.

Festival je pryč, ale vzpomínky na něj stále těší stejně jako přivezené lahve ve vinotéce. Příští ročník už určitě nevynechám a pokud máte v kalendáři 10.8.2019 volno, mohu vřele doporučit. Budu se těšit, že se tam potkáme 🙂

-luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *