Nebojte se, nechystám se s vámi podělit o recept na slepici na paprice. Chci se s vámi podělit o jednoduchý návod, jak připravit doma degustaci vína na slepo, čemuž se občas říká “slepice”.
Co tedy budeme potřebovat?
Skleničky na víno a vodu.
Otvírák na víno.
Víno. Optimální jsou tři lahve, případné nedopité víno můžete využít v následujících dnech.
Víno vychlaďte na vhodnou teplotu pro servírování .
Dále si připravíme karafu na vodu a nakrájené pečivo pro vyčištění patra mezi vzorky.
Pro slepou degustaci si připravíme materiál, do kterého můžeme lahve zabalit, což může být například alobal nebo neprůhledné sáčky, pokud toto nemáte, poslouží i velké ponožky 🙂
Pro psaní osobních poznámek vybavíme účastníky degustace tužkou a papírem.Pár témat pro inspiraci.
- Různé odrůdy
- Vinařské regiony
- Nový versus Starý svět
- Seřazení vín podle ceny
- Vertikální degustace (stejný vinař i odrůda v porovnání různých ročníků)
Co potom?
Představíme účastníkům degustace téma, užijeme si degustaci a prima společnost přátel a na konci si porovnáme, jak kdo s tipováním vín uspěl.
Jako doprovod k diskusi nad proběhlou degustací se nám bude hodit něco dobrého k snědku.
Chcete-li vědět, zda je dnes vhodný den pro degustaci, můžete k tomu použít mobilní aplikaci Wine When?
Na zdraví!
-dag-
🙂 dobré téma na domácí degustaci je vliv podloží (písek, jíl, vápenec a břidlice) na víno, například tady : http://www.sklenicka.com/katalanska-terroirova-bedynka/