Další vinařství, které jsme navštívili, se nachází v oblasti Kartli, nedaleko města Gori (cca na 2/3 cesty z Kutaisi do Tbilisi), ve střední Gruzii.
Ve slunečném odpoledni jsme po jízdě hrbolatými cestami zastavili před nevábným prkenným plotem, za kterým se ale skrývalo úchvatné vinařství Wine Artisans Chateau. Zakladatelem vinařství je Andro Barnovi, člověk, který velkou část svého dosavadního života strávil v politice, mimo jiné jako šéf kanceláře prezidenta Gruzie, ale nyní se (dle svých vlastních slov) přiblížil slunci a zemi a v malé vesničce, skoro na samotě, se věnuje výrobě naturálních vín tradiční metodou v kvevri.
Andro nás provedl svým marani a vysvětlil velmi podrobně, jak se víno v kvevri vyrábí, jaké jsou výhody užití kvevri a na co si dát pozor. Díky „výstavce“ náčiní používaného při práci s kvevri, byla přednáška velmi názorná.
Tradičním náčiním je kartáč z třešňové kůry, jejíž pláty jsou v několik vrstvách na sobě nasazeny na dřevěnou násadu, který slouží k řádnému vydrbání stěn vyprázdněné kvevri.
Dalším nepostradatelným pomocníkem je velmi hustý válcový „koš“ navázaný opět na násadě, který se ponoří do kvevri, do košíku proteče víno a následně je odtahováno z kvevri. Mimo to nám byly předvedeny tyče s dřevěnými výběžky na míchání a různé misky, síta a cedníky na násadách na vybírání vína či matolin z kvevri.
Andro sice vyrábí vína v kvevri tradičně, na slupkách, bez síry, ale jeho zvědavost mu nedá a ve skleněných poklopech, které pevně a neprodyšně uzavírají kvevri, má koštovací otvory se zátkou a vína průběžně ochutnává. Pro nás to bylo fajn, protože jsme ochutnali víno ze sklizně 2018, ale sám se přiznal, že je někdy těžké nezpanikařit a neunáhlit se, pokud sledované víno není v nejlepší kondici 🙂
Na konci naší prohlídky dostal Andro zajímavý vinařský dárek. Je s podivem, že v zemi, kde se víno vyrábí tisíce let neznají takovou věc jako skleněný koštýř! 😮 🙂 Namísto toho používají různé trubky… My jsme měli tu čest být u toho, když do tradičního gruzínského vinařství dorazila „skleněná kultura“ 🙂 Po ochutnávce vín v marani nás na prosluněné terase čekalo vynikající jídlo připravené z místních surovin ve venkovní kuchyni. Chutné jídlo, jantarové víno, slunce, hory okolo a přátelé. Co víc si přát??
Gaumardjos!
A jaká vína jsme vlastně pili? 🙂 Z kvevri jsme měli možnost ochutnat naprosto čerstvé Rkatsiteli 2018 a dvě Rkatsiteli ročníku 2017, která se lišila dobou zrání na slupkách. Dále jsme ochutnali červené Saperavi z oblasti Kashmi, což je vinařský mikroregion asi 20 km od Tbilisi (cca 100km od Wine Artisans). Ze starších ročníků jsme pili vynikající červené Tavkveri 2016 a pro porovnání i Tavkveri 2015 od Androva tatínka. Toto víno zrálo v nerezu, obohaceno o dubové špalíky… No, kvevri je kvevri 🙂
-pav-