Průvodce vinařskými regiony – Španělsko (I. část)

Dnešní díl průvodce vinařskými regiony nás zavede do Španělska. Se svými 969 tisíci hektary vinic je Španělsko vinařskou velmocí číslo jedna. Dlouhodobě se též drží v první trojce světových výrobců vína spolu s Francií a Itálií. Pro srovnání připomenu, že u nás máme jen něco “málo” kolem 20 tisíc ha vinic. Pokud se tedy chystáte do Španělska za vínem, máte k dispozici opravdu nepřeberné množství regionů a vinařství, která můžete navštívit.

Španělsko je velmi rozlehlá země s různými typy podnebí, což umožňuje výrobu různých stylů vín. Včetně Baleár a Kanárských ostrovů má Španělsko 17 autonomních administrativních regionů a snad v každém z nich víno vyrábí, každý si tedy může najít to své, lehké nebo plné, tiché či šumivé nebo dezertní či dolihované víno.

Podobně jako Itálie i tato země disponuje jak odrůdami mezinárodními, tak původními. Mezi nejznámější španělské modré odrůdy, řazené dle osázené plochy sestupně, patří následující: Tempranillo, to má dokonce několik lokálních názvů např. Tinto Fino, Tinta del Pais, Tinta de Toro, Ull de Llebre a možná ještě několik dalších 🙂  Samotný název Tempranillo je odvozen od jeho vlastnosti, a to takové, že hrozny dozrávají časně, což se španělsky řekne “temprano”. Dále jsou tu modré odrůdy Bobal, Garnacha Tinta a Mourvedre, známá též pod názvem Monastrell.

Nejpěstovanější lokální odrůdou pro výrobu vín bílých je Airén, jež se hojně používá do kupáží anebo pro výrobu brandy, odrůdové víno z ní moc nenajdeme. Dalšími významnými odrůdami  pro výrobu bílého vína jsou Viura, které v některých oblastech říkají Macabeo a hojně se používá pro výrobu šumivého vína Cava, Palomino, které je rozšířeno v jiho-západní části Španělska a je významné pro výrobu sherry, Albariňo a Verdejo.

Vinařské oblasti Španělska. (es.maps-spain.com)

Projdeme se spolu hrstkou nejznámějších španělských regionů, které jsou známy pro svoje výtečná červená či bílá vína. Je bez pochyby, že se červená španělská vína těší celosvětové oblibě, proto začneme jejich přední oblastí Rioja. Region Rioja leží na severním břehu řeky Ebro v úpatí Kantabrijských hor a dělí se na tři sub-regiony – Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Oriental (dříve Rioja Baja). Hlavní odrůdou je zde Tempranillo, kterou je běžné kupážovat s odrůdami Mazuelo, Graciano nebo Garnacha. Vyrábět se mohou i vína jednoodrůdová. Tempranillo dává vína s nižší až střední kyselinkou, vyššími taniny a chutí po zralých třešních a švestkách. Zajímavostí je, že za vznikem tohoto regionu stojí Francouzi, kteří se zde usadili poté, co opustili své francouzské vinohrady zničené phylloxerou. Vína z oblasti Rioja jsou plná, ovocná, vyzrávající v novějších francouzských sudech, mají pevnou strukturu, takže v lahvi, pěkně uložené ve sklípku, pár let vydrží. Ovšem ne všechna vína z oblasti Rioja jsou červená, vyrábí se zde i Rioja bílá a to zejména z odrůdy Viura, která mohou a nemusejí být fermentovaná v dubových sudech. V oblasti Rioja od roku 2017 zavedli novou třístupňovou klasifikaci, která se zaměřuje více na terroir a původ vína. Základním stupněm jsou Vinos de Zona, vína z jednoho ze tří sub-regionů. Na druhém stupni jsou Vinos de Municipio, což jsou vína z jednoho ze tří sub-regionů, která mají právo používat název města na etiketě. Na vrcholu jsou pak Viňedos Singular, vína z jedné vinice či vinařství s jedinečným terroir.

Ribera del Duero je oblast, která má sice kratší historii, ale produkuje vína, která stojí za to ochutnat. Hlavní odrůdou je Tinto Fino, jak se zde říká Tempranillu, které díky poloze regionu v centrální části Španělska na Meseta Central, dozrává v nadmořské výšce přes 800 metrů a dává tak vzniknout intenzivním a elegantním vínům s dobrou strukturou. Ribera del Duero je domovem velkých vín z vinařství Vega Sicilia.

Priorat je oblastí ležící na západ od Barcelony, která je známá hluboce červenými víny z odrůdy Garnacha, která roste na strmých svazích na břidlici tzv. llicorella. Mimo vína z odrůdy Garnacha se v Prioratu vyrábí i vína z odrůdy Cariňena a mezinárodních odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah.

Nyní se podíváme po oblastech, které jsou zaměřeny zejména na výrobu vín bílých. První oblastí bude Rias Baixas, jež se nachází v Galícii, nad Portugalskem, na západním pobřeží Atlantiku. Toto je na Španělsko poměrně chladná oblast s bohatými srážkami a přesto se zde výborně daří bílé odrůdě Albariňo. Z Albariňa se vyrábí nejčastěji jednoodrůdová suchá vína se svěží kyselinkou, lehčím tělem, chutí a vůní po zralých citronech, jablkách a nektarinkách, které se skvěle hodí k rybám a mořským plodům.

Oblast Rueda je též zaměřena na vína bílá a díky své vnitrozemní poloze na Meseta Central, se zde daří bílým odrůdám Verdejo a Sauvignon Blanc. Vína z Verdeja jsou svěží se zralou chutí broskví a cukrového melounu.

Jerez je město, ale i vinařská oblast na jihu Španělska. Je to centrum pro výrobu dolihovaných vín sherry, o kterých se můžete dozvědět více v našem starším článku zde.

V příštím díle ještě zůstaneme ve Španělsku a uvidíme, co nám prozradí etiketa španělského vína.

¡Salud!

-dag-

Zdroj:OIV – World wine production reached a record …2018 & 2017 Distribution of the Wolds Grapevine Varieties; Ceskovdatech.cz; mapa Španělska – es.maps-spain.com; riojawine.com; 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *