Bubliny: Skvělé alternativy k šampaňskému (díl III.)

Tento díl bych ráda věnovala zajímavým alternativám k šampaňskému, mezi které rozhodně patří Crémant, Cava, dále italská šumivá vína Franciacorta, Trento, Prosecco, vždy sladké Asti, opomíjené Lambrusco a v neposlední řadě nám dobře známý sekt.

Crémant je šumivé víno vyráběné ve Francii tradiční metodou mimo region Champagne. Téměř v každém ze sedmi regionů, ve kterých se Crémant vyrábí, je vyráběn z jiných odrůd. Mezi nejvýznamnější regiony produkující Crémant jsou Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Limoux a Crémant de Loire. Crémant se vyrábí tradiční metodou lisováním z celých hroznů. Víno musí dle zákona strávit zráním na kvasnicích devět měsíců. Crémant je nejen cenově velice zajímavá alternativa k Champagne.

Cava je španělské šumivé víno vyráběné tradiční metodou. Nejvíce se jí vyrobí v Katalánsku z lokálních odrůd Macabeo, Xarel-lo, Parellada, Garnacha a Monastrell. Pro cavu je charakteristická střední kyselinka, aroma hrušek, zralých jablek a trocha autolytického charakteru (tousty či mandle) po kvasnicích.

Tradiční metodou jsou vyráběna i vína pocházející ze severu Itálie, z vinařských oblastí Franciacorta a Trento, příkladem může být výborné vinařství Ferrari (podobnost názvu s automobilovou značkou je čistě náhodná).

Prosecco
Prosecco

Prosecco je italské šumivé víno z regionů Prosecco a Conegliano-Valdobbiadene. Je vyráběno z odrůdy Glera, má obvykle střední kyselinku a aroma po zelených jablkách. Vyrábí se většinou tankovou metodou, ale někteří vinaři používají pro výrobu svého prémiového Prosecca metodu tradiční.

Asti je italské jemně šumivé víno vyráběné z aromatické odrůdy Moscato Bianco (typ muškátu) v regionu Piemont. Asti má nízký obsah alkoholu, je sladké a má ovocito-květinové aroma. Asti dalo jméno i metodě, kterou se toto šumivé víno vyrábí. Primárně není určeno k archivaci.

Sekt je šumivé víno vyráběné zejména v Německu, Rakousku a u nás. Vyrábí se nejčastěji tankovou metodou. Základní víno se může dovážet z jiných států, například z Francie nebo Itálie. Například pro výrobu německého Deutscher Sektu musí být použity pouze hrozny vypěstované v Německu. Některé prémiové sekty jsou však vyráběny metodou tradiční. Pokud je sekt vyroben tradiční metodou, výrobce tak obvykle nezapomene uvést na etiketě. Mimochodem, Němci jsou největší konzumenti sektů na světě při přepočtu na jednu osobu.

Lambrusco je šumivé víno vyráběné na východě Itálie v regionu Emilia Romagna a bohužel díky nadměrné produkci fádních sladkých vín v osmdesátých letech se těší nevalné pověsti. Přitom mezi Lambrusky nalezneme dobrá vína třeba z oblastí Sorbara, Castelvetro, Santa Croce, Modena a Reggiano. Lambrusko se vyrábí obvykle tankovou metodou, je suché, červené, ovocité a s vyšší kyselinkou.

-dag-

1 komentář u „Bubliny: Skvělé alternativy k šampaňskému (díl III.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *