Průvodce vinařskými regiony: Itálie (II.část)

V předchozí části článku jsme se seznámili se značením a klasifikací italských vín. Dnešní cestu Itálií začneme na severozápadě v regionu Piemont a budeme pokračovat směrem na východ přes regiony Trentino – Alto Adige a Veneto. Dále zamíříme přes střed Itálie a regiony Emilia Romagna, Toskánsko, Abruzzo až k Marche. V jižní Itálii se podíváme do regionů Campanie, Puglie a Sicílie. Projdeme si regiony a apelace, ze kterých jsou vína celkem běžně k dostání i u nás.

Mapa vinařských regionů Itálie. Mimo názvy nejpěstovanějších odrůd obsahuje vizuální informaci o tom, zda region produkuje více odrůd bílých či modrých. Zdroj:vinepair.’com

Vybrané regiony severní Itálie: Oblast Piemont (česky “úpatí hory”) má nejvíce DOC (42) a DOCG (17)  z celé Itálie. Je to oblast známá červenými víny založenými na odrůdách Nebbiolo, Barbera a Dolcetto. Vína z Nebbiola (DOCG: Barolo, Barbaresco, Roero) jsou plná, chutnají po višních a červených blumách a voní po fialkách, čaji, tabáku a lékořici. Vína z Nebbiola mají výraznější svěží kyselinku a vysoký obsah taninů, které se zráním pěkně zakulatí. Vína z odrůdy Barbera (DOCG Barbera d’Asti, Barbera d’Alba) chutnají po zralých černých třešních se špetkou černého pepře a sušených bylinek, mají střední tělo, nižší obsah taninů a také vyšší svěží kyselinku. Modrá odrůda Dolcetto má v porovnání s předchozími dvěma o něco nižší kyselinku, chutná po borůvkách, černém rybízu a voní po fialkách a černém čaji. Piemont nabízí ale i zajímavá bílá vína z odrůdy Cortese (Gavi DOCG) a sladké šumivé nízkoalkoholické Asti DOCG z odrůdy Moscato Bianco (o Asti). Gavi je lehké bílé víno s vysokou svěží kyselinkou a chutí po zelených jablkách a zralých citrusech.

Trentino-Alto Adige je známá německy mluvící oblast v Itálii, která mimo vína skýtá i lyžařské požitky. Mezi typické modré odrůdy patří Teroldego, Lagrein a Schiava, které stojí za to ochutnat. Z předchozích třech odrůd vypíchnu odrůdu Teroldego, která je vlajkovou lodí regionu (a též mou oblíbenou 🙂 ),  má nižší až střední taniny a chutná po zralých třešních a bylinkách. Vína z tohoto regionu nalezneme například pod označením Alto Adige DOC a Trentino DOC. Větší polovina vín, které tento region produkuje, jsou však vína bílá z mezinárodních odrůd – Pinot Bianco, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio a Traminer.

Cestou směrem na východ se přesuneme do jednoho z největších a zároveň asi nejméně přehledných italských regionů, regionu Veneto . Veneto zahrnuje mnoho dalších subregionů a nachází se v něm celkem 14 DOCG, 29 DOC a 10 IGP apelací. Region Veneto produkuje jedno z nejznámějších a poslední roky stále oblíbenější italské šumivé víno, Prosecco (více v článku zde). Dvě třetiny produkce Veneta tvoří vína bílá, zde nesmíme zapomenout na bílou odrůdu Garganega (Soave Superiore DOCG), která dává vínu chuť a vůni po hruškách, červených jablkách s lehkým nádechem heřmánku a bílého pepře, víno má svěží kyselinku. Mezi zajímavá červená vína regionu Veneto patří lehká vína s nižšími taniny, vyšší kyselinkou a chutí po zralých višních z apelace Bardolino DOC z odrůdy Corvina. Bardolino DOC leží na břehu jezera Garda. Na odrůdě Corvina jsou též založena vína apelace Valpolicella DOC, která v kupáži s dalšími odrůdami dává vzniknout lehkým červeným vínům s nižším taninem a vyšší kyselinkou s chutí po kyselých višních, ale i vínům intenzivním, plným, s vysokými taniny a s koncentrovanou chutí po sušených švestkách, zralých černých třešních a rozinkách, které se vyrábí z částečně sušených hroznů v apelaci Amarone della Valpolicella DOCG.

Vybrané regiony střední Itálie:  Červeným vínům zde vévodí odrůdy Sangiovese a Montepulciano. Sangiovese nalezneme zejména v Toskánsku. Na odrůdě Sangiovese jsou založena vína z apelací Chianti DOCG či Brunello di Montalcino DOCG. Vína ze Sangiovese jsou plnější, s vysokými taniny i kyselinkou, s chutí po červených blumách a červených třešních s bylinnými tóny. Když budete mít cestu kolem toskánského města San Gimignano, ochutnejte lehké bílé víno z místní odrůdy Vernaccia (Vernaccia di San Gimignano DOCG). Další zajímavou bílou odrůdou je Vermentino, která je pevně spojena s Toskánskem (Bolgheri DOC), ale najdeme ji i na Sardinii (Vermentino di Gallura DOCG). Vermentino dává vínu chuť po zralých citrusech, tropickém ovoci a rozmarýnu.

Dalším regionem je Emilia Romagna, rodný kraj Lambrusca, pro které jsou zde zřízeny rovnou tři apelace (Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC, Lambrusco di Sorbara DOC, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC). Vína jsou to obvykle lehká až středně plná, jsou suchá a perlivá či šumivá, s chutí po zralých černých třešních, švestkách, černém rybízu a někdy s vůní květin, mají vyšší kyselinkou a nižší obsah alkoholu. Takže příjemné letní lehčí pití 🙂 

Ještě musím zmínit přímořský region Marche odkud pochází má oblíbená italská vína z odrůdy Verdicchio (Verdicchio di Matelica DOC či Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC). Verdicchio má květinově citrusový charakter s lehkými tóny fenyklu a mandlí a osvěžující kyselinku.

Modrá odrůda Montepulciano z regionu Abruzzo dává červená vína s jemným taninem a chutí po zralých třešních a bylinkách (Montepulciano d’Abruzzo DOC). Bílou odrůdou, která se pěstuje napříč celou Itálií je Trebbiano (např. Trebbiano d’Abruzzo DOC). Vína z Trebbiana jsou jednoduchá, lehká a svěží. Ve Francii je tato odrůda známá pod názvem Ugni Blanc a mimo víno se z ní vyrábí brandy – Cognac i Armagnac. 

V severní a střední Itálii mají červená vína obvykle zemitý charakter, běžně se nechávají vyzrávat v dřevěných sudech různých velikostí a různého stáří. Na jihu Itálie se setkáme spíše s červenými víny se zdůrazněnými primárními ovocnými chutěmi, ale ani zde vyzrávání ve dřevěných sudech není výjimkou.

Vybrané regiony jižní Itálie:  Začneme regionem Campanie, rozprostírajícím se v okolí Neapole, kde se vyrábí výborná vína z modré odrůdy Aglianico (Taurasi DOCG). Aglianico dává vínům hlubokou barvu, plné tělo, vysokou kyselinku a taniny a intenzivní chuť po zralých černých třešních, švestkách a lékořici, velmi se mu zde daří na vulkanických půdách. Mou oblíbenou bílou odrůdou z tohoto regionu je Greco (Greco di Tufo DOCG), jež chutná po hruškách, broskvích a tropickém ovoci, voní lehce květinově a má plné tělo.

Pomalu se přesuneme úplně na jih, do pomyslného “podpatku italské boty” do regionu Puglie, kde je domovem modrá odrůda Primitivo (Primitivo di Manduria DOC). Vína z Primitiva chutnají po krásně zralých třešních, jahodovém džemu, povidlech a bylinkách. Primitivo  se pěstuje i jinde, v Californii je tato odrůda známá pod jménem Zinfandel a v Chorvatsku pod názvem Tribidrag nebo Crlenak Kaštelanski.

Italskou cestu zakončíme na Sicílii. Zajímavou modrou sicilskou odrůdou je Nerello Mascalese (Etna DOC). Tato odrůda dává delikátní vína, nízké barvy a taninů, s chutí zralých višní, proto mu říkají Pinot Noir jižní Itálie.

Na zdraví!

-dag-

Link na předchozí díl:  Průvodce vinařskými regiony Itálie (I.díl)

Ilustrační fotky z archivu autorky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *