Trentino – Alto Adige

Oblast Trentino – Alto Adige plná hor, jezer a hradů se nachází v nejsevernější části Itálie. Dolomity, italská část Alp, jsou zapsány mezi památky přírodního světového dědictví, UNESCO a patří mezi nejkrásnější hory na světě. Díky slunnému počasí (slunce zde svítí přes 300 dnů v roce) a úžasným výhledům je tato oblast oblíbená nejen pro turistiku a lyžování. Jako vinařský region je však Trentino – Alto Adige podceňován a leží ve stínu vinařsky proslulých regionů, jako je například Piemont a Toskánsko. Trentino – Alto Adige má však co nabídnout a stojí za návštěvu.

(Český název pro Trentino – Alto Adige je Tridentsko – Horní Adiže či také Jižní Tyrolsko.) Tento region je složen ze dvou autonomních provincií, severnějším Bolzanem, jehož součástí je Alto Adige a jižním Trentem, jehož součástí je Trentino.

img_0198
Vinice v obci Tramin

Klima a půda jsou zde pro pěstování vína téměř ideální. Ze severu je region chráněn před studenými větry vysokou hradbou Alp, které zároveň poskytují oblasti srážkový stín. Na jihu je region otevřen oteplujícím větrným proudům plynoucím od Gardského jezera. Klima je mírné kontinentální. Nalezneme zde různé typy půd, od vulkanické, přes vápenec, dolomit, křemen až po písčitý slín. Terroirem jsou si obě části regionu, Alto Adige
i Trentino, podobné.

Vinná réva se zde pěstuje již od středověku, na terasovitých svazích v nadmořské výšce mezi 300 až 1000 metry a vinobraní probíhá obvykle ručně.  Díky velkým teplotním rozdílům mezi dnem a nocí si hrozny dobře drží kyselinku a mohou dlouho a pomalu dozrávat. Původní vedení révy na pergolách je nově nahrazováno Guyotem. Údolí je osázeno jablečnými sady, případně velkoplošnými mechanicky obdělávanými vinicemi.

Poslední dekáda je renesancí původních regionálních odrůd a došlo také k velkému pozitivnímu posunu od kvantity vín k jejich kvalitě.

Region produkuje obvykle vína odrůdová. Bílá vína jsou elegantní a aromatická a červená vína jsou vyhledávána pro své jemné taniny a ovocný styl. Bílá vína se zde vyrábí z odrůd Pinot Bianco, Pinot Grigio, Chardonnay, Müller Thurgau, Moscato, Sauvignon Blanc, Sylvaner a Gewürtztraminer, o které kolují pověsti, že má v této oblasti v městečku Tramin své kořeny. Mimochodem, často podceňovaná odrůda Müller Thurgau, tady umí vydat ze sebe to nejlepší. Ve vyšších nadmořských polohách zde totiž pěstují nejlepší Müller Thurgau na světě. Červená vína se vyrábí z původních, pro Trentino – Alto Adige unikátních odrůd Schiava (neboli Vernatsch či Trollinger), Lagrein a Teroldego. Dále také z mezinárodních odrůd Pinot Nero, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenere a Merlot. Mezi další produkci regionu patří vína růžová z odrůd Lagrein a Schiava, dále ovocné pálenky a také přírodně sladké víno Vino Santo vyráběné z místní odrůdy Nosiola sušené na rohožích, kdy ze 100 kg čerstvých hroznů se vyrobí pouze 20 litrů Vino Santo (podobné našemu slámovému vínu). Oblast Trentino je též známá pro svá výtečná šumivá vína vyráběná klasickou metodou pod ochranou známkou Trento DOC.

Tradiční kuchyně Trentino – Alto Adige je podobná kuchyni rakouské, je hutná a výživná pro horaly. V restauracích můžete najít na menu typické pokrmy typu tyrolský sušený špek, kulaté knedlíky, zvěřinu, špecle či nám dobře známý jablečný štrúdl.

img_0167
Vína vinařství Elena Walch

V lázeňském městě Merano v Alto Adige se koná každoročně na podzim výjimečná enogastronomická akce pro odbornou i širokou veřejnost, Meranský festival vína, kde svá skvělá vína prezentují vinaři ze všech koutů světa. Festival trvá 4 dny a doprovodný program řízených vinných degustací a kulinářských show je opravdu bohatý. Je to zajímavá příležitost, jak na jednom místě okusit nejen vína z celé Itálie. Mimo vína zde můžete ochutnat spousty dalších italských specialit (uzeniny, ryby, sýry, olivy, rajčata, atd.)

Domluvíte se zde italsky, německy i anglicky. Z Prahy je to do Merana či Bolzana necelých 700 km, takže za 7 hodin už můžete posedávat za slunného dne na terase apartmánu, pozorovat zasněžené vrcholky Alp a usrkávat sklenku některého z jejich skvělých vín.

Region Trentino – Alto Adige produkoval v roce 2015, dle údajů Italian Wine Central, 2,5 % celkové produkce vína Itálie. Vyrábí 71 % vín bílých a 29 % vín červených a 89 % vín patří do některé z DOC (Denominazione di origine controllata) neboli kontrolované označení původu, ostatní jsou IGP (Indicazione Geografica Protetta) čili zemská vína. (Jedná se o geografické označení původu nikoli kvality/jakosti.)

-dag-

2 komentáře u „Trentino – Alto Adige

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *