Začínáme degustovat

aneb Jak si užít víno

Jak na to? Budeme potřebovat víno, dobrou náladu, degustační společnost a můžeme se do toho pustit.

Jako první hodnotíme víno zrakem, poté čichem, následně jeho chuť. Nakonec získáme celkový dojem o kvalitě vína. Každým pozorováním, přivoněním, ochutnáním jídla a nápoje si rozšiřujeme svoji chuťovou a čichovou paměť. Aby byla degustace pohodová, snažme se již od začátku minimalizovat rušivé vlivy okolí, zejména vůně, pachy a hluk.

Krok č. 1

Sklenku naplníme zhruba do jedné třetiny vínem. Pozvedneme ji a zhodnotíme víno pohledem proti světlu. Víno by mělo být čiré a bez sedlin.  Dále sklenku mírně nakloníme. V místech, kde se víno dotýká okrajů sklenky, si povšimneme barvevného odstínu. Barvu nejlépe zhodnotíme například nad bílým papírem. Co nám o barvě získané inforamce napoví? Pokud je barva výrazně světlá až vodová u krajů sklenky, můžeme odhadovat, že víno bude lehké a méně výrazné.  V případě, že je barva vína u bílých vín oranžová až hnědá a u červených vín cihlová, usoudíme, že se jedná o víno starší nebo zoxidované a možná je již za zenitem. U šumivých vín pozorujeme navíc perlení.

Krok č. 2

Nyní lehce zakroužíme sklenkou, tím z vína uvolníme aromatické látky a zároveň si povšimneme viskozity stékajících „slz“ po vnitřních stranách sklenky. Sklenkou zakroužíme jednoduše tak, že postavenou sklenkou kroužíme po stole.  „Freestyle“ kroužení s pozvednutou sklenkou je až pro pokročilé 🙂

Poté přičichneme několikrát k vínu. Ve výborném víně můžeme rozpoznat spoustu příjemných vůní.  Vůně dělíme do několika základních kategorií – ovocné, květinové, bylinkové, rostlinné a dřevité. Důležité je, aby nám víno vonělo příjemně a lákalo k napití.

Krok č. 3

Začneme ochutnávat. První doušek vína ihned nepolkneme, ale poválíme v ústech doslova po všech koutech. Vnímáme příjemné tóny, dochuť a délku trvání našeho chuťového vjemu po polknutí.  Stejně jako v předchozím kroku, zde také vnímáme základní kategorie aromat, a to ovocné, květinové, bylinkové, rostlinné a dřevité.

A které víno je tedy nejlepší? Nejlepší je to víno, které nám chutná a dali jsme mu jednoznačné ano.

Pokud vás degustace začala bavit, můžete se vrhnout do poznávání odrůd a vinařských regionů u nás nebo po světě.

                              -dag-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *