Teplota servírovaného vína

Magické pravidlo, že červené víno servírujeme při pokojové teplotě, zná asi každý Netuším, kde se pojem pokojová teplota vzal a přijde mi, že snad pochází ze středověku, kdy
na hradě bylo jen něco málo přes 15° C. Dnes máme doma naštěstí mnohem tepleji,
nemluvě o horkých letních dnech a grilovačkách na zahradě.

  • Jaká je tedy správná teplota servírovaného vína a proč se tím vůbec máme zabývat? Dobře vychlazené víno nám totiž umožní si krásně vychutnat požitek ze všech jeho chutí.
  • Šumivá vína se rozlévají do sklenek velmi dobře vychlazená, až téměř ledově
    studená, v rozmezí 5 – 10° C.
  • Bílá tichá vína se servírují v rozmezí teplot 7 – 13° C. Čím je bílé víno lehčí, tím
    studenější ho servírujeme a naopak, plná bílá vína nebo bílá vína, která zrála na sudu servírujeme o teplotě blíže k 13° C.
  • Červená vína lehká si vychutnáme nejlépe při teplotě 13° C a plná červená vína a vína fortifikovaná neboli dolihovaná, například sherry nebo portské, nejlépe
    vychutnáme při teplotě až 18° C. V létě na restaurační zahrádce při venkovní teplotě přes 30° C se nám pak správně vychlazené víno může zdát díky rozdílům teplot téměř studené.
  • Sladká vína typu slámového nebo ledového vína pak podáváme dobře vychlazená
    na 6 – 8° C.

Je víno lehké nebo plné neboli jaké má tělo? To poznáme jeho ochutnáním, při doteku vína jazykem. Jednoduše bych to připodobnila k ochutnávání mléka a vnímaným rozdílům v úsetech mezi mléky nízkotučným, polotučným a plnotučným. Nízkotučné mléko
vnímáme jako řídké až vodové a plnotučné naopak jako husté a krémové.

A ještě pár tipů na konec:

  • Je jednodušší ohřát v ruce sklenku se studeným vínem než ochladit víno teplé.
  • Čím je víno servírováno studenější, tím méně z něj cítíme aroma. A naopak je-li
    servírováno víno o vyšší teplotě než 20° C bude z něj cítit alkohol a připravíme se
    o příjemný zážitek.
  • V každém případě držíme sklenku vína za její nohu, abychom víno rukou zbytečně neohřáli.
  • Víno nechladíme v mrazáku, nemá rádo teplotní šoky.
  • Když si v restauraci, kde je velké teplo, objednáte červené víno a víno má pokojovou teplotu té restaurace, nebojte se si říci o chladící nádobu.

-dag-

1 komentář u „Teplota servírovaného vína

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *