Jak na sýrově-vinné párování chutí

K drobnému pohoštění s vínem neodmyslitelně patří obložený talíř se sýry a uzeninami. Ať už se jedná o víno bílé nebo červené, překvapivě to nemusí být vždy kombinace nejlepší a nejvhodnější. Zejména kombinace červeného vína se sýrem může být rizikovější než se zdá (zahraniční článek Don’t just say….). Na stránkách Decanteru doporučují dokonce ke každému typu sýru jiný styl vína.

Co tedy s tím? Ke každému sýru servírovat jiné víno? Rozhodla jsem se, že doma sýrově-vinné kombinace prozkoumáme. Pro sýrově-vinný pokus jsem si připravila šest různých sýrů a sedm vín z toho dvě (fortifikované a šumivé) jako potenciálního zástupce univerzálního vína k sýrům.  I zde platí základní desatero pro párování chutí (více v článku). Chtěla jsme najít nejvíce univerzální sýr k různým stylům vína a nejvíce univerzální víno k různým druhům sýra.

tab_syr_vino

Vyndala jsem sýry z lednice o chvíli dříve, aby se prodýchaly a měly zhruba pokojovou teplotu. Sýry jsem připravila na talířky a ke každému typu sýra jsem připravila jiný nožík, aby se nám chutě nemíchaly. Jako degustační sousto jsem nakrájela francouzskou bagetu z ranních farmářských trhů. Vína jsem vychladila na patřičnou teplotu a pokud se ptáte, ano, vzhledem k dnešnímu vedru jsem chladila i vína červená, samozřejmě na patřičnou “pokojovou” teplotu (více v článku). Připravila jsem degustační skleničky a samozřejmě karafu s vodou.

No, a pak jsme se do toho pustili a testovali kombinace sýrů (v pořadí výše uvedeném) vždy v kombinaci s různými styly vín. Diskutovali jsme, jak se vzájemně chuťově ovlivňují sýr a víno. Zajímalo nás, která kombinace se zlepšuje, která je neutrální nebo která kombinace chuťový dojem dokonce zhoršila.

d syryMusím říct, že to nebylo vůbec jednoduché, každopádně to bylo pro nás překvapivé. Takže přejdu rovnou ke schrnutí. Osobně jsem vkládala největší naději do Eidamu, jako adepta na nejuniverzálnější (rozuměj nejvhodnější) sýr k různým stylům vína. Bohužel Eidam zklamal, byl vyhlášen za největšího lůzra večera 🙁 . Největším překvapením byly sýry dva, kozí a Romadůr. Přírodní kozí sýr, byl sice jemný, ale příjemně slaný a nakyslý a dobře ladil s veltlínským zeleným i rulandským modrým. Romadůr, který byl též slaný, intenzivní na chuti i vůni, polokrémové konzistence a příjemně mne překvapil asi úplně nejvíc, téměř ve všech vínech vyzdvihoval jejich ovocný charakter. Niva byla krémová, výrazně slaná a vyzrálá plíseň jí dodávala ostrost. Příjemně se snoubila s polosuchým Gewürztraminerem, na tuto kombinaci jsme se obzvlášť těšili, také se dobře párovala s portským vínem. Na předposledním místě v univerzálnosti skončil krémový středně slaný, tučný, Hermelín, který se skvěle snoubil s veltlínským zeleným a rulandským modrým naopak v kombinaci s červeným Bordeaux zůstávala v ústech nepříjemná nahořklá dochuť.

Naším domácím vítězem v kategorii sýrů v univerzálnosti párování s různými styly vín se stal extra tvrdý, slaný a lehce pikantní sýr Gran Moravia. Tento tvrdý sýr si skvěle rozuměl s většinou stylů vín, u nichž vyzvdvihoval jejich ovocnost, pouze snad s Chardonnay nám přišla kombinace “pouze” neutrální. První místo tedy získala Gran Moravia a další v pořadí následovaly sýry Romadůr, přírodní kozí, Niva, Hermelín a Eidam.

Vítězem v kategorii vín v univerzálnosti párování s různými druhy sýrů se stalo veltlínské zelené následované rulandským modrým a šumivým vínem.

Univerzální víno k sýrům se hledá těžko, ale obecně nejosvědčenější k pokrmům složitých nebo těžko kombinovatelných chutí jsou vína šumivá nebo fortifikovaná / dolihovaná (amontillado sherry, tawny port). V naší domácí degustaci jsme se však na vhodnosti portského nemohli jasně shodnout, možná by bylo lepší tawny portské.

d vina k syrumNa závěr pár obecných rad pro kombinaci vína a sýrů:

  • Bílé suché víno se mnohem snadněji snoubí se sýry a díky své ovocnosti a svěžesti se více hodí k tomuto typu mléčných výrobků. Ovocnost vína také působí harmonicky s různým stupněm výrazností sýrů.
  • Červená vína se hodí více k slanějším sýrům, kde slanost dobře reaguje s tříslovinou vína.
  • Pokud k sýrům podáváte ještě nakládanou zeleninu, sušené plody a oříšky, zohledněte charakter těchto příloh při výběru vína. (více v článku)
  • Silnějšímu sýru (co do intenzity chuťě a aroma) vyberte silnější a sladké víno
  • Pro měkčí či jemnější čerstvý sýr vyberte jemnější víno
  • Pokud máte možnost volte víno i sýr ze stejné geografické oblasti, máte větší pravděpodobnost, že budou chuťově ladit.

Každopádně jezte a pijte jen to, co vám chutná 🙂

-dag-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *