Víno a „zvíře“

Vegan no Produced with...

Napadlo vás někdy, že běžné víno není vhodné pro vegany? My jsme na toto téma narazili na nedávné firemní akci (jak jinak než u vína), kdy kolegyně z Portugalska odmítla nabízenou sklenku s odůvodněním, že je veganka a vyvolala udivené reakce ostatních…„kde by se ve víně asi vzalo zvíře?“

Přitom používání živočišných látek při výrobě vína není nic neobvyklého ani nového. Tyto především bílkovinové preparáty pomáhají víno čeřit díky tomu, že jsou na sebe schopny vázat kalové částice (s trochou nadsázky můžeme přirovnat k vyčištění kalného vývaru bílkem :-)). Dále umějí snižovat hořkost a tříslovitost a zjemňovat chuť vína. V této souvislosti se proto také nezřídka setkáváme s pojmem krášlení vína.

Nejstarším používaným čiřidlem u červených vín je bezesporu vaječný bílek a z něj získávaný protein albumin. Také se můžeme setkat s použitím mléčného proteinu kaseinu nebo hovězí želatiny. Zlepšovat barvu bílých vín a odstraňovat v nich hořčinu pomáhá vyzina – druh kolagenu získávaný původně ze sušených plovacích měchýřů jeseterovitých ryb – dnes průmyslově vyráběný z rybích odpadů.

Přestože se všechny výše uvedené látky v procesu výroby do vína přidávají, nejedná se o aditiva, jelikož jsou po vyčiření z vína filtrací a stáčením opět odstraněny. Výzkumy potvrzují, že případná rezidua bílkovinných čiřidel jsou ve víně přítomna jen ve stopových množstvích, nejsou zdraví škodlivá ani nijak rozpoznatelná v chuti výsledného vína. Jejich použití musí být uvedeno na etiketě (zdroj: https://www.nzz.ch/lebensart/wein-keller/eier_fisch_schoenungsmittel_wein-1.9719401)

Opatrnost je na místě pokud máte na některou z uvedených substancí alergii. V tomto případě určitě doporučuji sáhnout po víně vyrobeném s použitím rostlinných proteinů nebo čiřidel minerálních. Samozřejmě se dají vína vyrobit i bez použití všech výše zmíněných preparátů, jen je to podstatně náročnější na čas a vhodné podmínky a tudíž následně i na vaši peněženku.                                                                                                             -luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *