Podzimní zprávy ze světa

Když už jsme v čase Beaujolais, zaujala mne jedna zpráva z tamního regionu. V říjnu dokončili v Beaujolais zajímavý experiment, kdy odkryli sudy s vínem ročníku 2015, které byly uloženy na 18 měsíců k vyzrávání pod zemí. Víno v nich bylo bez přístupu vzduchu, zahrabané hluboko pod horou Brouilly. Na experimentu se podílelo několik vinařství. Víno bylo po vyzvednutí na místě přechutnáno znalci a vzorky byly označeny za velkolepé. 🙂  

Australský Penfold uvedl na trh novou limitovanou edici své vlajkové lodi Grange, která čítá pouze 1200 lahví. Tentokrát je to však trochu kontroverzní cuvée z cuvée, nazvané g3. Grange je bežně cuvée různých vinic z několika australských regionů. Je postavené na odrůdě Shiraz (přes 95 %), která je doplněna Cabernetem Sauvignon. Ovšem g3 je takové super-cuvée, neboť je ještě k tomu kupáží 3 různých ročníků (2008, 2012, 2014). Víno prý vzniklo na základě inspirace multi-ročníkových cuvée ze Champagne. Všechny tři ročníky Grange spolu po scelení vyzrávaly 1 rok v sudu a následně v lahvi. Grange se dlouhodobě řadí mezi nejlepší a velmi drahá světová vína.

V Norsku pracují na zajímavém projektu. Vzniká tam úplně první evropská podmořská restaurace, která se stane zároveň největší restaurací tohoto typu na světě. Restaurace se bude jmenovat “Under, což bude pro restauraci umístěnou 5 metrů pod vodní hladinou příznačný název. Okno z restaurace bude nabízet podmořský výhled do severního Atlantiku. Přestože je zahájení provozu naplánováno až na rok 2019, restaurace má již své webové stránky.

A nakonec mám dobrou zprávu pro všechny milovníky rakouských růžových štýrských “šilchrů”. V Rakousku přibyla desátá DAC (Districtus Austriae Controllatus * ) v jižně umístěné oblasti Schilcherland v západním Štýrsku. DAC Schilcherland je počínaje sklizní roku 2017 určena pro vína ze 100% odrůdy Blauer Wildbacher. Hrozny se musí sklízet ručně a maximální množství zbytkového cukru je omezeno na 4 g/l. Schilcher vína mohou mít různé odstíny růžové a ovocnou chuť a vůni po jahodách, malinách a červeném rybízu s velmi dominantní a svěží kyselinkou.

Přeji všem slunečný podzim

-dag-

*DAC je zkratka pro rakouské označení chráněného označení původu, podobně je u nás používána zkratka CHOP , ve Francii pak AOP a v Itálii DOC.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *