Degustace nealko vín

Naše poslední letošní setkání patřilo tzv. „nealko“ vínům. Jejich nabídka na trhu se postupně rozšiřuje, výrobci se předhánějí s vyzdvihováním jejich pozitiv oproti běžnému vínu a navíc jsme nějaká dostaly jako dárek, takže jsme se rozhodly to blíže prozkoumat.

Základem bezalkoholových vín je klasické víno, ze kterého byl následně odstraněn alkohol (ethanol). Víno je tedy přesněji řečeno dealkoholizováno. Výsledný nápoj musí mít méně než 0,5% alkoholu.

Odstranění alkoholu z vína je složitý a technologicky náročný proces, původní patent k výrobě získala v roce 1908 firma Carl Jung na německém zámku Boosenburg ve městě Rüdersheim am Rhein. Její metoda vakuové extrakce prošla nezbytným vývojem a je dodnes nejrozšířenějším způsobem výroby těchto vín. Zpočátku se alkohol z vína odpařoval prostým ohříváním hotového vína, dnes se víno ohřívá ve vakuu a snížením atmosférického tlaku se alkohol začne odpařovat již za nižší teploty (do 30 °C).

První české dealkoholizované víno byl Bohemia Sekt, spatřilo světlo světa v roce 2003, o 10 let později uvedl na trh svou kolekci bezalkoholových vín také Vinselekt Michlovský.

K dispozici jsme měly celkem 6 vzorků – 1 sekt, 2 vína bílá a 2 růžová a 1 vzorek vína červeného.

První 4 vzorky byly vyrobeny ve Vinselektu Michlovský. Podle webu výrobce je příznivý vliv těchto vín na lidský organizmus zajištěn zvýšeným obsahem enzymů, organických kyselin a látek polyfenolového komplexu.  Deklarované složení – odalkoholizované víno, hroznový mošt, oxid uhličitý, oxid siřičitý, sorban draselný (pouze u vín pro Nutrifood). Dále jsme testovaly sekt Bohemia a Syrah ze Španělska.

Rewine white (Vinselekt Michlovský) – ve vůni je cítit akátový med, chuť je velmi svěží s tóny letních jablek. Pro výrobu byly použity odrůdy Müller-Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Chardonnay a nové odrůdy Malverina, Savilon a Vesna.

Obsah cukru: 49,6g/l                              Cena: 158Kč

Rewine rosé (Vinselekt Michlovský) – ve vůni opojně medové, v chuti jemně perlivé, dominuje aroma jahod se smetanou. Středně dlouhé, příjemné. Pro výrobu se používají odrůdy Pinot Noir, Zweigeltrebe, Frankovka a nové odrůdy Ariana a Agni.

Obsah cukru: 67g/l                                  Cena: 158Kč

Wine white (Nutrifood Private Selection, výrobce Vinselekt Michlovský) – ve vůni patrný med, na patře jemně perlivé, svěží, s nádechem citrusů. Rozverné, příjemné.

Obsah cukru: 55,9g/l                               Cena: 240Kč

Wine rosé (Nutrifood Private Selection, výrobce Vinselekt Michlovský) – vůně zpočátku trochu zavřená, v chuti jemné perlení, čerstvě utržené jahody, znatelně méně sladké než jeho starší kolega Rewine.

Obsah cukru: 51,2g/l                               Cena: 240Kč

Bohemia Sekt (Bohemia Sekt, vyrobeno v Německu) – vůně limetková, příjemně svěží, chuť bílých broskví a nektarinek. I přes vyšší obsah cukru nepůsobí sladkým dojmem. Určitě nejlepší poměr cena-výkon.

Obsah cukru: 60g/l                                    Cena: 149Kč

Syrah Natureo (Torres, Španělsko) – vůně po medu a jahodách, v chuti borůvky a lesní ovoce, lehký dotek tymiánu. Dobře pitelné, ovocné, s kulatou tříslovinou. Je jako jediné ročníkové.

Obsah cukru: 45g/l                                     Cena: 250Kč

Shodly jsme se poměrně snadno na třech favoritech – sektu z Plzence (umíme si představit u něj vydržet celý večer), červeném od Torres (příjemná ovocnost a tříslovina, chutnalo nejvíc jako víno, překvapení večera) a růžovém od Nutrifood (jako letní pití do střiku nebo bowle).

U všech vín nás překvapil poměrně vysoký obsah cukru (na lahvi navíc deklarovaný v gramech na 100ml a nikoli na litr jak je jinak u vína běžné). Je třeba dodat, že subjektivní dojem sladkosti se skutečným obsahem nekorespondoval, svoji roli nepochybně sehrálo perlení. Pokud patříte mezi milovníky aromatických polosuchých vín, osloví vás bezesporu i ta bezalkoholová. Nám přišly všechny vzorky s výjimkou červeného spíše jako hroznový mošt nebo ovocná šťáva.

Bezalkoholová vína jsou určitě vítaným zpestřením nabídky, nazývat je alternativou k běžný vínům bychom asi váhaly. Při mapování trhu nás zaujala široká nabídka nealko vín firmy Carl Jung a chystáme se na jejich degustaci někdy na jaře. Pokud s těmito víny máte nějakou zkušenost anebo byste chtěli být u toho, napište nám 🙂

-luc-

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *