Odkud odrůda Cabernet Sauvignon pochází? Cabernet Sauvignon („CS”) je ,,potomkem” Cabernetu Franc a Sauvignonu Blanc. Je to odrůda původem z Bordeaux, kde vznikla spontánním křížením. Spolu s Merlotem, Pinotem Noir, Syrahem patří mezi tradiční modré odrůdy. CS je celosvětově nejpěstovanější odrůda révy vinné.1
Jaký má CS charakter? Víno z CS většinou vyzrává v dubových sudech a tvoří základ tzv. „velkých vín“ (a také drahých 😎 ). Podle toho, v jakém podnebí hrozny zrály, se chuť a aroma vyvíjí od méně zralých tónů zelené papriky přes tóny černého rybízu, zralých třešní až po ostružiny. Víno má hlubokou barvu, více taninů a vyšší obsah kyselin, která z něj dělá skvělého společníka k jídlu.
Nejznámější regiony, kde tuto odrůdu můžeme najít? V Evropě je to samozřejmě oblast Bordeaux ve Francii (levý břeh řeky Garonne), kolébka zrození CS. V Novém světě najdeme CS třeba v údolí Nappa v Kalifornii. Zajímavostí je, že se CS velmi často kupážuje s jinými modrými odrůdami, jako třeba s Merlotem (v Bordeaux, Kalifornii i Austrálii) nebo se Syrahem.
Je to vhodné víno k archivaci? Vína z CS si můžeme bez obav hýčkat v domácí vinotéce i několik let. Čím strukturovanější víno máme, tím déle ho můžeme archivovat.
K jakému jídlu se hodí? Výborně se hodí ke grilovaným stejkům, vepřovým kotletám, hamburgrům i jehněčímu. Zrovna tuhle neděli byl u nás doma jeden jeho vynikající moravský exemplář, bořetický CS z vinařství Springer, skvělým partnerem do růžova pečených kachních prsou.
Jaký CS vybrat? Jestli zrovna nemíříte rovnou na špičku v Bordeaux, Château Margaux, můžete začít s cenově přijatelnějšími a zajímavými víny z jeho sousedství z oblastí Medoc, Haut Medoc nebo Graves. Z CS se vyrábí ale i jednodruhová vína. Velmi příjemná jednodruhová vína z CS si můžeme pořídit například z Chile nebo z Francie z oblasti Languedoc a dobré francouzské víno ve stylu Bordeaux (tj. víceodrůdové) například z oblasti Bergerac.
Hledáte alternativu ke Cabernetu Sauvignon? Jestli vám CS chutná, mohly by vás oslovit i odrůdy Carménère nebo Malbec.
Příště si dáme Merlot 😉
-dag-
Poznámka: 1 Technicky je Cabernet Sauvignon druhý v pořadí za čínskou odrůdou Kyoho, jejíž osázená plocha byla pouze odhadnuta. (Zdroj:oiv.int Focus2017)
Další díly:
Nejzajímavější na tom je, že dnes už skoro nikdo neví, jak CS doopravdy chutná:-) Důvodem je, že špičkový CS nikdy nechodí sám. Už jste to zmiňovala: většinou je ve směsi s Merlotem nebo jinými odrůdami. Čistý CS se mezi velkými víny vyskytuje zřídka. A když už tady prudím, tak druhá velká odrůda, o které dnes málokdo ví jak má chutnat, je Sauvignon Blanc. Důvodem je ale něco úplně jiného 🙂