Vinice a Praha

Ano, i v Praze se vyrábí víno z místních hroznů.

Na území Prahy se dříve hojně rozkládaly vinice. Réva se v pražské vinařské obci pěstovala již od dob knížete Václava. Pěstování révy se postupně rozšiřovalo a získávalo na významnosti. Největšího rozmachu dosáhlo vinohradnictví za vlády Karla IV, který výsadbu vinic aktivně podporoval. Vinice se nacházely na svazích kolem řeky Vltavy i v Dejvicích, na Břevnově, Smíchově, v Troji, na Vinohradech i na Žižkově a mnoha dalších místech. Do dnešního dne se jich bohužel většina nedochovala a jejich existenci nám připomínají pouze místní názvy, názvy ulic a některé doposud zachovalé, původem viniční, usedlosti.

Vinice Máchalka (Praha 9)

Určitě znáte nebo jste slyšeli některý z názvů Bertramka, Hadovka, Špitálka, Bulovka, Kotlářka, Spiritka, Ladronka nebo Klamovka a málokdo by řekl, že jsou to místa, kde doposud stojí původní viniční usedlosti. Během času sloužily viniční usedlosti různým účelům a byly mnohokrát stavebně upraveny.  A pozůstatků po vinicích je v Praze mnohem více, patří mezi ně i místní názvy po dnes již neexistujících viničních usedlostech Balabenka či Palmovka, kde se réva též kdysi pěstovala. Réva se pěstovala také na Hanspaulce, kde jsou stopy po vinicích zachovány dodnes pouze v podobě názvů ulic nesoucích jméno po vinici –  např. Dyrinka, Paťanka, Santínka nebo Juliska atd., kde se viniční usedlosti již nedochovaly. 

Svatojánská vinice podél zdi Úvozu (Praha 1)

Pražské vinohradnictví nejvíce upadalo kvůli válkám a do 19. století se již zachovala pouze vinice v Troji a Gröbovka. Dnes, díky probíhající obnově, je tu vinic o trochu více. Praha patří do mělnické vinařské podoblasti a oficiálně jsou ve vinařské obci Praha registrovány tyto viniční trati:

Pražské viniční trati

Katastrální územíNázev viniční trati
Dejvice (Praha 6)Baba
Hradčany (Praha 1)Svatojánská
Malá Strana (Praha 1)Svatováclavská vinice
Modřany (Praha 4)Modřanská vinice
Troja (Praha 7)Svatá Klára
Salabka
Vinohrady (Praha 2)Gröbovka
Vysočany (Praha 9)Pod Prosekem (nazývaná Máchalka, podle posledního majitele)
Vinice na Vyšehradu (Praha 2)

Až se příště budete procházet Prahou, můžete na vinice narazit i na Vyšehradu u Starého purkrabství nebo třeba na Hradčanech cestou z Pohořelce přes Strahovský klášter na Petřín. Tam se můžete zastavit na hezké vyhlídce u kláštera a mimo úžasného výhledu na Prahu se můžete podívat i na nevelké vinice přímo pod Strahovským klášterem (viz foto v úvodu článku) a na vinici Svatojánskou ve Strahovské zahradě, která se vine podél zdi Úvozu. Místní vína můžete ochutnat na většině pražských vinic snad jen s výjimkou vinic na Vyšehradu a obou vinic na Hradčanech.

Na zdraví! 😉

-dag-

Zdroje: 1111 památek a zajímavostí Prahy; Vyhláška č. 80/2018 Sb. – Seznam vinařských podoblastí, vinařských obcí a viničních tratí; Obrázky z vlastního archivu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *