Víno a zdraví

Před nedávnem jsem dostala jako dárek knížku profesorky doktorky Michaely Döllové “Léčivá síla vína” (vydalo Naše Vojsko v roce 2015 v překladu Tomáše Kurky). Měla jsem před jejím otevřením obavu z přemíry chemie a tak jsem si hned k začátku nalila sklenku červeného – stejného doporučení se mi pak dostalo přímo v předmluvě. Kniha je hezky pojatá i strukturovaná a autorka má “vinné argumenty” na celou řadu běžných neduhů včetně například dny, očních chorob nebo osteoporózy. Nikdy ale neopomene přidat lékařské doporučení a nabádá ke zdravému životnímu stylu.
Příznivý vliv na lidské zdraví je připisován látkám zvaným polyfenoly, které se ve víně vyskytují v nezanedbatelných koncentracích. Jedná se o skupinu fenolových kyselin a také o něco známější flavonoidy (také se jim říká bioflavonoidy). Jejich zdraví prospěšné působení bylo podpořeno velkým množstvím studií. Jedná se především o účinky ochraňující cévy a podporující prokrvení, látkovou výměnu, imunitu a schopnost organismu bránit se nádorům. V roli bojovníků s volnými radikály a proti částicím poškozujícím buňky jsou tyto látky daleko efektivnější než známé antioxidanty typu vitamínů C a E.
Za naprostého favorita je pak považován fytoalexin resveratrol – jsou mu přičítány pozitivní účinky v boji proti stárnutí, úpravě hladiny cholesterolu a zlepšování účinků inzulinu. Výhodný je dále při hubnutí, má příznivý vliv na nervové buňky a stav pokožky. Obecně se má za to, že prodlužuje lidský život. Resveratrol najdeme ve vysokých dávkách hlavně v červených vínech, je obsažen ve slupkách a potřebuje určitý čas, aby se z nich uvolnil. Jeho účinky se pak synergicky doplňují s účinky již dříve zmíněných fenolových kyselin a flavonoidů.
Veškeré zdravotní benefity vína jsou ale bez výjimky podmiňovány umírněnou konzumací. Za tuto je u žen považována hranice 2 deci denně, u mužů pak dvojnásobek. Vyšší dávky mají zdravotní účinky zcela opačné a stávají se nebezpečnými.
A jaký je můj osobní recept? Dbát na kvalitu, nikoli kvantitu, dávat přednost vínům bez chemie a užívat si je v pohodě a dobré společnosti jídla a/nebo přátel. Příjemným zpestřením je návštěva Spa a ošetření vinnou kosmetikou – olejový zábal z jadérek z hroznů udělá s vaší pokožkou divy.
Dobrá zpráva na závěr – víno pomáhá předcházet Alzheimerově nemoci. Nezapomínejte tedy pravidelně dobrým vínem zásobovat své rodiče a hlavně si najít čas si při něm spolu popovídat. Nic účinnějšího zatím nikdo neobjevil ?

-luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *