S Klárou o bílých burgundských odrůdách

Po tématické degustaci Pinot noir (reportáž z ní si můžete přečíst zde) jsme se tentokrát ve Vínografu sešli nad bílými burgundskými odrůdami. Nejběžnějšími zástupci této skupiny u nás jsou Rulandské bílé a Rulandské šedé spolu s Chardonnay, k těm méně známým patří například Aligoté, Melon de Bourgogne, Auxerrois a Romorantin.

Kvůli nevyřešenému sporu Francie s ČSSR koncem 70.let o neoprávněném užívání názvu „Burgundské“ pro naše vína došlo ke změně označování na „Rulandské“. Jméno bylo převzato z Německého názvu vzniknuvšího na počest obchodníka Johanna Seger Rulanda, který se zasloužil o rozšíření odrůdy Pinot gris v okolí německého Špýru. Historicky se v českých zemích používalo také označení Roučí bílé.

Nejpopulárnější odrůdou u nás je bezesporu Rulandské šedé (Pinot Gris, Grauburgunder), které je velmi oblíbené pro svoji přístupnost a mnohostrannost. Vína z ní bývají většinou lehká, ta z chladnějších oblastí mívají příjemnou kyselinku, teplejší podnebí podporuje pak podporuje tóny tropického ovoce. Setkáme se s ním stále častěji i v oranžové variantě. Rulandské šedé je hojně rozšířeno v Itálii (Alto Adige) , ve Francii v Burgundsku a také v Alsasku – zde patří ke skupině 4 ušlechtilých odrůd a chutná po vyzrálých broskvích a máslových sušenkách.

Rulandské bílé (Pinot blanc, Weissburgunder) má v našich končinách podstatně lepší ohlas než v zahraničí. Je to typická odrůda chladného klimatu, kde nepřezrává a má proto harmoničtější kyselinu než Rulandské šedé. V Evropě je nejvíc zastoupena v Itálii (jižní Tyrolsko), ve Francii se pak těší rostoucí oblibě především v šumivé verzi (Crémant).

Chardonnay je považováno za světově nejuniverzálnější odrůdu, pěstuje se téměř všude od Anglie po Nový Zéland. Brzy raší i dozrává a dává snadno uchopitelná vína výrazných chutí. Velmi dobře reflektuje terroir i různé druhy zpracování. Najdeme v ní celou škálu aromat od zelených jablek až po máslovost a vanilkovou toastovitost, skvěle se hodí pro zrání v sudech. Je jednou ze 3 základních odrůd pro výrobu šampaňského.

Během poutavého výkladu jsme ochutnali celkem 12 vzorků:

Bourgogne Aligoté, Benoît Ente, (FR), 2015 – citrusová vůně, hodně suché, grepové tóny s lehkým dotekem sudu. Nefiltrované, plné, s výrazným burgundským charakterem

Muscadet Sevre et Maine “Clos de Sarrasinieres”, Domaine L Tourladiere, (FR), 2012 – 24 měsíců na kalech, na nose květinové, chuť lehce grepová, krásně se snoubící délka s lehkostí, harmonická kyselina

Pinot blanc “K”, Paul Kubler, Alsasko (FR), 2016 – ve vůni výrazný sud, poměrně dominantní zpočátku i v chuti, po chvíli se objevují tóny exotického ovoce

Pinot Bianco Eichhorn, Manincor (IT), 2016 – 4 měsíce zrání na sudu, který je velmi jemně zakomponován. Ve vůni podzimní les, v chuti plné, kořenité, dlouhé, krásně vyvážené víno. Vinařství Manincor hospodaří v biodynamickém režimu a víno zraje za zvuků hudby v sudech z vlastních dubů

Pinot Grigio, Wilhelm Walch, Alto Adige (IT), 2016 – lehounká barva, vůně po letních jablkách, jemně perlivé s limetkovým tóny. Víno bylo 6 hodin nakvášeno, příjemný zástupce vyšší třídy

Pinot Gris, Petr Kočařík ČR), 2015 – tmavší barva, na nose medové, v chuti plné, olejnaté, patrný sud, vyšší alkohol. Přestože moc fandím našim vinařům, toto víno mě neoslovilo.

Chardonnay “Les Gravieres”, Domain Tissot, Jura (FR), 2016 – zlatavá barva, lehce oxidativní tóny, v chuti pečené jablko, chlebovinka, mandle a lískové oříšky. Vyšší kyselina a celkově „funky“, můj Favorit 😉

Chardonnay Quartz Stone, Glen Carlou (JAR), 2012 – výrazné aroma sudu, v chuti přezrálé tóny, vyšší alkohol, krásně udělané víno v naprosto odlišném stylu

Chablis 1er Cru Les Forets, Patrick Piuze, Chablis (FR), 2013 – ve vůni i chuti minerální,  tóny trávy a bylinek, křupavé s výraznou kyselinou a vyváženým aroma. „Učebnicový příklad“ Chablis

Chablis Fyé/De Couverté, Patrick Piuze, Chablis (FR), 2013 – oproti předchozímu vzorku plnější, strukturované, hladké, dlouhé s krásným závěrem, velký potenciál

Bourgogne blanc, Antoine Jobard, Meursault (FR), 2015 – v nose lehký náznak sudu, chuť lehká, tenčí, ne příliš výrazná

Meursault, Antoine Jobard, Meursault (FR), 2015 – výrazné tělo a mineralita patrná i v dochuti, rozložité a skvěle pitelné, vyvážené, ukázkové Mersault

Jednalo se o další velmi vydařenou akci Vínografu v čele s Klárou Kollárovou (na snímku) a už se moc těším na dubnové povídání nad veltlíny 🙂

-luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *