„Nej“ vinařského světa

Poté co jsme se nedávno seznámili s exotickými vinicemi světa, čeká na vás dnes výběr vinařských „nej“ 🙂

Nejvýše položená vinice

Colomé Winery, Salta, Argentina – Colomé je nejen nejstarší vinařství Argentiny (založeno r. 1831), ale zároveň má nejvýše položenou vinici světa. Oblast Salta v nadmořské výšce 3,111 metrů má perfektní mikroklima pro vznik vysoce kvalitních vín.

Nejspecifičtější podmínky

La Geria, Lanzarote, Španělsko – se nachází na severozápadě ostrova v přírodní rezervaci Yaiza. Réva je zde pěstována na tmavém vulkanickém popelu (pozůstatku explozí vulkánu Timanfaya v letech 1730-1736), přičemž keře jsou osazovány do polokruhových vyhloubenin a chráněny proti extrémním letním větrům tenkými zástěnami (Zacos). Rozdíly teplot a vlhkosti dávájí vzniknout nejlepším hroznům odrůdy Malvasia na ostrově.

Nejstrmější vinice

Calmont Klettersteig, Bremm, Německo  řádky se sklonem až 68 stupňů se tyčí na nejstrmější vinici Evropy nad řekou Moselou. Oblast je známá svými jedinečnými ryzlinky Bremmer Calmont. Příkrost a poloha řádků pomáhá révě uchovávat teplo a tak výsledná vína bohatě vyvažují komplikované obdělávání vinic.

 

Nejvýkonnější pracovníci

Vinice Hua Hin Hill na východním pobřeží Thajska používá při obhospodařování místních vinic stádo slonů. A tak se hostům přilehlého resortu nabízí téměř každý den dechberoucí panorama zvířat pohybujících se po vinicích, které volně přecházejí na horizontu v zalesněné hory. Vinice byla založena roku 2004.

Nejstarší lahev vína

V historickém muzeu města Speyer (oblast Pfalz) v Německu najdeme vystavenu nejstarší dochovanou neotevřenou lahev vína známou jako “Römerwein von Speyer”. Jedná se o přibližně 1700 let starou lahev o obsahu 1,5 litru (Magnum) pocházející z archeologického nálezu při průzkumu románských hrobek. Z celkem 17 nalezených lahví byla pouze tato jedna plná.

Nejstarší keř vinné révy

Nejstarší v Guinessově knize rekordů zaznamenaný keř révy vinné najdeme ve slovinském městě Maribor. Válkám, nemocem i klimatickým změnám navzdory rodí přes 450 let starý kéř odrůdy Žametovka  hrozny pro výrobu červených vín.

-luc

 

Zdroje: Winerist.com, Thedrinksbusiness.com, Vivino.com

Obrázky (shora): Lanzarotewines.com, wikimedia.com, Calmont-region.de, Tripadvisor.com

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *