Co se dozvíme z etikety rakouského vína?

V dnešním dílu se podíváme na vína ze sousedního Rakouska.

V Rakousku se pěstují jak odrůdy mezinárodní, tak odrůdy původní, mezi které patří např. Grüner Veltliner, Zierfandler či Rotgipfler. Některé z nich se rozšířily i do jiných zemí. Z celkové osázené plochy přes 45 tisíc hektarů jsou ⅔ osázeny odrůdami pro výrobu bílého vína. Mezi nejznámější a také nejpěstovanější odrůdy patří Grüner Veltliner (Veltlínské zelené), s velkým odstupem za ním následuje Ryzlink. Další rozšířené bílé odrůdy jsou Chardonnay, Sauvignon Blanc, Welschriesling (Ryzlink vlašský) a Weissburgunder (Rulandské bílé čili Pinot Blanc). Zbylá ⅓ je osázena odrůdami pro výrobu vín červených, např. Blauburgunder (Rulandské modré čili Pinot Noir), Zweigelt, Blaufränkisch (Frankovka), St. Laurent (Svatovavřinecké).

Zdroj: Austrianwine.com

Co nám prozradí etiketa rakouského vína?

Mimo základní údaje, o kterých psala Pavlína v jednom ze svých článků, se dozvíme, do jaké kvalitativní úrovně víno patří. Projděme se pyramidou kvalitativních úrovní vín pěkně směrem odspoda nahoru. Základ pyramidy tvoří kategorie pro vína bez CHZO1/CHOP2Wein pro vína tichá, dříve značená jako Tafelwein (stolní víno) a kategorie Österreichischer Sekt  pro vína šumivá.

Dalším stupněm je kategorie Landwein. Víno pro Landwein musí pocházet z jedné vybrané oblasti, je to víno s CHZO1 – obdoba našeho zemského vína.

Na nejvyšším stupni pyramidy jsou, stejně jako u klasifikace německých vín, vína s chráněným označením původu (CHOP2). Pro vína šumivá existuje kategorie Sekt mit geschützter Ursprungsbezeichnung (Sekt g.U.) a pro vína tichá kategorie Qualitätswein. Qualitätswein je kategorií pro vína jež pocházejí z jedné z oficiálně uznaných rakouských vinařských oblastí a schválených odrůd. Do této kvalitativní kategorie patří vína s označením Kabinettwein3, dále vína s přívlastkem tj. Prädikatswein a vína ze 13 apelací s označením DAC (Districtus Austriae Controllatus).  Prädikatswein je klasifikací vín založenou, obdobně jako v Německu nebo u nás, na cukernatosti hroznů při sklizni a označuje vína přívlastkem.

  • Spätlese – pozdní sběr
  • Auslese – výběr z hroznů
  • Beerenauslese – výběr z bobulí (BA).
  • Eiswein – ledové víno
  • Strohwein / Schilfwein– slámové víno
  • Trockenbeerenauslese – výběr z cibéb (TBA)

U sladkých dezertních vín z botrytických hroznů vyráběných pouze v okolí města Rust v blízkosti Neziderského jezera se ještě můžeme setkat se specifickým přívlastkem Ausbruch.

Rakousko je rozděleno do čtyř “zastřešujících” či generických vinařských oblastí s chráněným označením původu, kterými jsou Niederösterreich (Dolní Rakousko), Burgenland, Steiermark (Štýrsko) and Wien (Vídeň). Dále v Rakousku existuje 17 oficiálně uznaných vinařských oblastí:

  • Dolní Rakousko – Carnuntum, Kamptal, Kremstal, Thermenregion, Traisental, Wachau, Wagram a Weinviertel
  • Burgenland – Eisenberg, Leithaberg, Mittelburgenland, Neusiedlersee, Rosalia.
  • Štýrsko  Vulkanland Steiermark, Südsteiermark, Weststeiermark
  • Vídeň patří mezi několik málo měst s vinohrady, kde se vyrábí bílá vína kupáží několika odrůd pod označením – Wiener Gemischter Satz.

V regionu Wachau se setkáme s jiným, třístupňovým klasifikačním systémem, který vína rozděluje dle plnosti a obsahu alkoholu vzestupně na Steinfeder, Federspiel a Smaragd. Z Wachau pochází výborná suchá vína z Ryzlinku a Veltlínského zeleného.

Vína ze 13 apelací DAC (Districtus Austriae Controllatus), což je podobné jako v Itálii DOC, ve Francii AOP či u nás VOC, mohou nést označení Klassik či Classic pro vína lehká a ovocná a Reserve pro vína plnější.

A co šumivá vína? Mimo základní kategorie Österreichischer Sekt Sekt mit geschützter Ursprungsbezeichnung (Sekt g.U.), o kterých jsem se zmínila výše, byla od roku 2015 zavedena třístupňová klasifikace pro rakouské sekty – Klassik, Reserve a Grosse Reserve.

  • Nejnižším stupněm je označení Klassik. Může být vyrobeno buď tankovou metodou nebo tradiční šampaňskou metodou a zráním na kalech minimálně 9 měsíců.
  • Pod označením Reserve se skrývá šumivé víno jež bylo vyrobeno tradiční šampaňskou metodou z ručně sbíraných hroznů, které zrály na kalech alespoň 18 měsíců a je ročníkové.
  • Grosse Reserve se vyrábí tradiční šampaňskou metodou a víno zraje na kalech minimálně 30 měsíců.

A na závěr ještě pár německých slovíček 🙂

Alte Reben – staré révy

Riedenwein – značí vína pocházející z jedné konkrétní vinice.

Zum Wohl!

-dag-

 

Pozn.: Jak je to s CHOP a CHZO u nás?  1) CHZO = chráněné zeměpisné označení – u nás je to označení pro vína zemská – moravské zemské víno nebo české zemské víno.  2) CHOP = chráněné označení původu – vína musí alespoň z 85 % pocházet z některé podoblasti např. Mikulovská, Znojemská apod. 

 3) Kategorie Kabinett nepatří v Rakousku mezi vína s přívlastkem Prädikatswein.

Zdroj: Oiv.int, austrianwine.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *